Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

We zijn hier dol op écht goede classics die jaren mee gaan en je telkens een beetje perfectioneert. Zo horen onder andere ook zeker in dit rijtje: super gezonde Kimchi, easy cinnamon rolls, carrot cake to die for, pastéis de nata en cherry cobbler. Maar... if life gives you lemons. Make torta al limone!

Deze keer gaan we op reis naar Italië met dé meest geliefde taart van het hele land: Torta al Limone. Bereid je voor op een culinaire reis naar de zonovergoten Italiaanse keuken, waar de lichte en verfrissende smaken samenkomen in een perfect gebakken taart. Ontdek hoe je zelf deze verrukkelijke Torta al Limone kunt maken. Want dat is dus niet moeilijk (en daar houden we van).

Torta al Limone ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 320 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 140 gram boter
  • 1 ei
  • 120 gram suiker
  • citroenschil geraspt (van één grote rijpe, sappige citroen)

Voor de citroenroom:

  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels maizena
  • 6 eetlepels suiker
  • 80 gram mascarpone of Philadelphia
  • sap van één citroen
  • optioneel: poedersuiker ter decoratie


torta al limon

Bereidingswijze:

  1. Begin met het maken van de taartbodem. Meng het meel, bakpoeder, boter, ei, suiker en citroenschil in een kom. Kneed het deeg tot een gladde massa en laat het even rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het gelijkmatig over een taartvorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Terwijl de taartbodem afkoelt, bereid je de citroenroom voor. Verwarm de melk in een pan op laag vuur en voeg de citroenschil toe om de smaak te versterken. Meng in een aparte kom de eieren, maizena, suiker en het citroensap. Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de verwarmde melk, terwijl je goed blijft roeren.
  5. Blijf het mengsel verwarmen totdat het indikt en een romige consistentie krijgt. Voeg vervolgens de mascarpone of Philadelphia toe en roer goed door totdat het volledig is opgenomen.
  6. Giet de citroenroom in de taartbodem en strijk de bovenkant glad.
  7. Bak de Torta al Limone ongeveer 25-30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
  8. Laat de taart afkoelen en bestrooi deze vlak voor het serveren met poedersuiker (optioneel).

Klaar is 'ie, je eigen huisgemaakte Torta al Limone! Sluit je ogen en neem een hap. Je proeft een frisse en intense citroensmaak, gecombineerd met de romige textuur van de citroenroom. Deze taart is een perfecte balans tussen zoet en zuur, en elk hapje brengt je dichter bij zonovergoten Italië.

Zin in meer Italiaans? Probeer dan ook eens Pesche al vino rosso, oftewel Perziken in rode wijn. Je weet niet wat je proeft!

If life gives you lemons, maak citroentaart!

Italiaanse citroenen

Deze old school citroentaart is een symbool van Italiaanse gastvrijheid en een perfecte traktatie voor elke gelegenheid. Of je nu een feestje hebt, een kerstdiner plant of gewoon jezelf wilt verwennen, de Torta al Limone is altijd een goede idee.

De beste taartvorm voor Torta al Limone

Voor het maken van de Torta al Limone kun je het beste een ronde taartvorm gebruiken. Een taartvorm met een diameter van ongeveer 23-25 centimeter is ideaal voor dit recept. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de taartvorm een verwijderbare bodem heeft, zodat je de taart gemakkelijk kunt uitnemen en serveren zonder dat deze beschadigd raakt. Een springvorm is bijvoorbeeld een goede keuze, omdat je de rand kunt losmaken en verwijderen nadat de taart is afgekoeld. Hierdoor blijft de vorm van de taart behouden en kun je deze gemakkelijk op een bord overbrengen. Wil je een traditionele look? Kies dan voor de Patisse quichevorm met losse bodem, Ø24 cm.

De perfecte playlist om deze taart mee te maken én te eten

Aan de slag!

Duik de keuken in, verzamel de ingrediënten en begin aan je culinaire avontuur. Laat de geur van verse citroenen je zintuigen prikkelen en creëer een stukje Italië in je eigen huis. Buon appetito!

In deze video handige video zie je het bakproces. Ze maken daar eerst de vulling, maar het komt allemaal uiteindelijk toch op hetzelfde neer.

De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

    • Hannah
    • 20 maart 2024 om 09:21

    Dank voor dit recept! Hij was erg lekker.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.