We zijn hier dol op écht goede classics die jaren mee gaan en je telkens een beetje perfectioneert. Zo horen onder andere ook zeker in dit rijtje: super gezonde Kimchi, easy cinnamon rolls, carrot cake to die for, pastéis de nata en cherry cobbler. Maar... if life gives you lemons. Make torta al limone!
Deze keer gaan we op reis naar Italië met dé meest geliefde taart van het hele land: Torta al Limone. Bereid je voor op een culinaire reis naar de zonovergoten Italiaanse keuken, waar de lichte en verfrissende smaken samenkomen in een perfect gebakken taart. Ontdek hoe je zelf deze verrukkelijke Torta al Limone kunt maken. Want dat is dus niet moeilijk (en daar houden we van).
Torta al Limone ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 320 g bloem
- 6 g bakpoeder (½ zakje)
- 140 g koude boter, in blokjes
- 120 g suiker
- 1 ei
- rasp van 1 citroen (biologisch, onbehandeld)
Voor de citroenroom:
- 500 ml volle melk
- rasp van 1 citroen (biologisch, onbehandeld)
- 40 ml citroensap (ongeveer 1 citroen)
- 2 eieren
- 4 el maïzena (40 g)
- 6 el suiker (ca. 75 g)
- 80 g mascarpone (authentieker) of roomkaas
Optioneel
-
poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze:
1. De bodem
-
Meng bloem, bakpoeder, suiker en citroenrasp.
-
Voeg de boter toe en wrijf tussen je vingers tot kruimels.
-
Voeg het ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
-
Verpak in folie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180 °C.
-
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm (24 cm, liefst met losse bodem).
-
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
-
Bak de bodem 15 min. blind (eventueel met bakpapier + steunvulling). Laat iets afkoelen.
2. De citroenroom
-
Doe de melk in een steelpan, voeg de citroenrasp toe en verwarm zachtjes tot nét onder het kookpunt. Haal van het vuur.
-
Klop in een kom de eieren, suiker, maïzena en citroensap tot een glad mengsel.
-
Tempereren: giet de hete melk langzaam, beetje bij beetje, bij het eimengsel terwijl je stevig klopt.
-
Giet alles terug in de pan en verwarm op laag vuur. Blijf kloppen tot de room dik wordt (puddingdikte).
-
Haal van het vuur en roer de mascarpone erdoor. Laat iets afkoelen.
3. Samenvoegen & bakken
-
Giet de citroenroom in de voorgebakken bodem.
-
Strijk glad met een spatel.
-
Bak nog 20–25 minuten op 180 °C tot de vulling net gestold is. De kern mag nog een beetje wiebelen.
-
Laat volledig afkoelen in de vorm.
4. Serveren
- Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker.
- Serveer gekoeld of op kamertemperatuur.
Klaar is 'ie, je eigen huisgemaakte Torta al Limone! Sluit je ogen en neem een hap. Je proeft een frisse en intense citroensmaak, gecombineerd met de romige textuur van de citroenroom. Deze taart is een perfecte balans tussen zoet en zuur, en elk hapje brengt je dichter bij zonovergoten Italië.
Zin in meer Italiaans? Probeer dan ook eens Pesche al vino rosso, oftewel Perziken in rode wijn. Je weet niet wat je proeft!
If life gives you lemons, maak citroentaart!
Deze old school citroentaart is een symbool van Italiaanse gastvrijheid en een perfecte traktatie voor elke gelegenheid. Of je nu een feestje hebt, een kerstdiner plant of gewoon jezelf wilt verwennen, de Torta al Limone is altijd een goede idee.
De beste taartvorm voor Torta al Limone

Voor het maken van de Torta al Limone kun je het beste een ronde taartvorm gebruiken. Een taartvorm met een diameter van ongeveer 23-25 centimeter is ideaal voor dit recept. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de taartvorm een verwijderbare bodem heeft, zodat je de taart gemakkelijk kunt uitnemen en serveren zonder dat deze beschadigd raakt. Een springvorm is bijvoorbeeld een goede keuze, omdat je de rand kunt losmaken en verwijderen nadat de taart is afgekoeld. Hierdoor blijft de vorm van de taart behouden en kun je deze gemakkelijk op een bord overbrengen. Wil je een traditionele look? Kies dan voor de Patisse quichevorm met losse bodem, Ø24 cm.
De perfecte playlist om deze taart mee te maken én te eten
Aan de slag!
Duik de keuken in, verzamel de ingrediënten en begin aan je culinaire avontuur. Laat de geur van verse citroenen je zintuigen prikkelen en creëer een stukje Italië in je eigen huis. Buon appetito!
In deze video handige video zie je het bakproces. Ze maken daar eerst de vulling, maar het komt allemaal uiteindelijk toch op hetzelfde neer.
De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.
Interessant? Deel met iemand:
1 reactie
Dank voor dit recept! Hij was erg lekker.
Shop local, online! Vijf redenen waarom je beter bij een kleinere webshop kunt bestellen
Bh kopen: hier moet je op letten