Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Super gezonde kimchi (keto recept)

  • 4 min leestijd

In de serie The Chef Show op Netflix (tip!) hoorde ik voor het eerst over kimchi. Een essentieel (bij)gerecht waar chef-kok Roy Choi niet over op kan houden. Iets wat hij uit zijn jeugd in Zuid-Korea meenam en door de jaren heen totaal gemasterd. Nu liep ik er zelf niet meteen voor warm: een potje ingemaakte oude kool, maar inmiddels ben ik hooked en moet ik me echt ervan weerhouden de ingemaakte potten twee tot drie weken te laten staan. Wat is kimchi en waarom is het zo gezond? Je leest het hier mét recept natuurlijk.

Wat is kimchi?

Kimchi is een traditioneel Koreaans recept. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten met rode peper. Een soort van Koreaanse zuurkool, dat overigens veel lekkerder is dan het klinkt. Bij klassieke kimchi wordt een Chinese kool in kwarten gesneden. De bladeren worden voorzichtig ingepekeld zonder te scheuren, waarna er tussen elk blad peperpasta wordt gesmeerd. Het recept hieronder is een eenvoudige variant, geïnspireerd op mak kimchi (snelle kimchi zonder zorgen) gevonden op Culy.nl.

 

Kimchi kool

Hoe gezond is kimchi?

Kimchi is niet alleen lekker maar ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer, de 'goede melkzuurbacteriën', eitwitten en aminozuren. Omdat kimchi zo goed is voor je darmen, geeft het je immuunsysteem een boost. Win-win!

Meer leren over fermenteren

Zoals hierboven al beschreven is op de juiste wijze gefermenteerde groente super gezond. Als je dat goed wilt leren beveel ik je de workshop fermenteren Utrecht aan. Daar kun je overigens ook bijzonder goed terecht voor voedingsadvies of voedingscoach voor een gezondere leefstijl.

Zelf kimchi maken

Waarom ben ik kimchi gaan eten?

Hoewel ik toch echt wel van pittig houd, stond ik niet meteen te trappelen bij het idee oude kool te eten. Maar sinds ik per april 2021 om gezondheidsredenen* volledig ketogeen ben gaan eten, kwam dit bijgerecht voorbij in mijn zoektocht naar vezelrijke voeding. Het sprak me aan dat je er best even moeite voor moet doen en dat je het een tijdje in een pot moet laten rijpen voor het echt lekker is.

Omdat ik dus zo min mogelijk koolhydraten eet, heb ik mijn keto-versie gemaakt, maar vind jij dat niet nodig probeer dan de Homemade Koreaanse kimchi van Culy.nl, of vervang de kokos uit onderstaand recept voor rijstbloem en de stevia voor suiker. Het recept van Roy Choi vind je hier.

*een ketogeen dieet is een streng dieet dat bestaat uit een minimale koolhydraat- en een verhoogde vetinname. Hiermee heb ik de chronische migraine die ik 10 jaar lang had onder controle gekregen. Wil je daar meer over weten, mail me gerust.

Het kimchi recept

Nog even voor de duidelijkheid: er bestaan wel honderden recepten en dit is mijn luie-mensen-keto-variant. Ik pretendeer dus helemaal niets, alleen dat het ontzettend lekker is

Kimchi ingrediënten

Nodig

  • 3 - 4 weckpotten van 0,5 liter
  • een grote bak om de kool in te wassen en pekelen
  • plastic handschoenen

Weckpotten steriliseren
Zelf gebruik ik weckpotten van 0,5 liter. Met onderstaand recept vul ik er ongeveer 3 tot 4. Ze moeten gesteriliseerd zijn. Ik doe dat door ze eerst af te wassen en volledig af te drogen. Daarna gaan ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op 130 graden (niet warmer om te voorkomen dat het glas knapt). Dat is alles.

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 100 gram grof zeezout
  • een bos radijsjes (of 250 gram daikon/rettich) in dunne plakjes gesneden
  • een bosje bosuitjes in schuine ringen gesneden
  • halve winterwortel, julienne gesneden
  • doosje bieslook

Voor de peperpasta:

  • 7 tenen knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 cm gember geschild en in plakjes gesneden
  • 3 volle el chilivlokken (of Koreaanse pepervlokken 'gochugaru')
  • 1 volle el chilipoeder
  • 12 gram kokosrasp (niet keto: rijstbloem)
  • 2 tl stevia (niet keto: suiker)
  • 30 ml vissaus
  • 40 ml water
  • 1 tl Japanse sojasaus
  • 2 tl (rijst)azijn

Bereidingswijze

  1. Haal de harde kern uit de kool en snijd alles grof in vierkanten van ±4x4 cm. Was de kool goed in een grote bak, spoel af, besprenkel met het zout en zet onder water voor 2 uur. Roer de kool om het half uur even door.
  2. Steriliseer de weckpotten intussen. 
  3. Doe alle peperpasta ingrediënten in een blender en en mix dan alles zo glad mogelijk.
  4. Spoel de kool af en proef of deze licht zout is, dan is het perfect! Doe er de gesneden wortel, radijsjes en bosui bij en hussel door elkaar.
  5. Doe plastic handschoenen aan en voeg beetje bij beetje de pepersaus toe aan de groenten terwijl je de saus in masseert.
  6. Verdeel de kimchi gelijkmatig in de potten, druk laagje voor laagje goed aan en zorg dat de pasta de bovenkant goed bedekt. Stop met vullen tot zeker 2 cm van de rand.
  7. Laat de potten twee dagen op kamertemperatuur staan. Ontlucht na 1 dag even en druk de kimchi opnieuw goed aan met een lepel. ​​​​Na twee dagen bewaar je de kimchi het beste in de koelkast. Wacht twee tot drie weken en dan is de smaak op z'n best.

Serveren

Kimchi kun je gewoon zo eten als een soort koolsalade, maar is oorspronkelijk een bijgerecht. Het combineert heerlijk met rijst (niet keto) en geroosterd vlees of op een broodje

Kimchi eten

Dit is The Chef Show

En de The Chef Show begon bij de feel good film Chef. Die trouwens nog steeds hoog op mijn to watch list staat! Heb jij 'm al gezien?

Ga jij ook eens kimchi maken?

Let op: het is echt verslavend. Maar wat boeit het als het ook nog eens super gezond is! Oefen en varieer naar eigen smaak, want dat is het idee achter dit gerecht. Dat je het lekker vaak bereid en het je helemaal eigen maakt.

Mariko Naber

Auteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛 

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Zoeken