Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

ZO, die hittegolf is voorbij, kom maar op met die herfst! En herfst equals comfort food, we looove comfort food. Fijn eten - met een fijne herinnering, de perfecte textuur en met liefde gemaakt - kun je je ontzettend gelukkig voelen. Worteltaart heeft misschien niet direct een herinnering bij jou, het is hier een stuk minder bekend dan in Amerika, toch scoort het op de andere punten hoog. 

Carrot cake heeft een zachte, dichte textuur, is zoet én fris door de creamcheese topping die je mengt met citroensap. De walnoten geven de cake een lekkere bite en maken het -samen met de winterwortels- eigenlijk een herfstgerecht. De combinatie van dit alles schreeuwt: comfort food en dus kun je het hele jaar wat ons betreft worteltaart maken. Bovendien kun je er veel kanten mee op. Zo kun je de taart kruidiger maken naar smaak voor in de herfst, of compleet vegan, glutenvrij of super gezond. Hier vind je ons favoriete recept (tot nu toe). Enjoy!

Carrot cake cupcakesJe kunt er dus ook prima cupcakes van maken!

Eh... comfort food?

Comfort food, we houden ervan. Waarom is dat eigenlijk? Voedingspsychologe Diana van Dijken-Bonestroo: "Al heel vroeg in ons leven wennen we aan comfort food. Als baby al worden we getroost met eten. Als we nu op zoek gaan naar eten dat ons troost, grijpen we vaak terug op die eerste bekende smaken van toen: vet en zoet eten. Denk aan chocolade, koek, gebak en ijs. Of, als mensen niet zo van zoet houden, dan in ieder geval een lekker vette hap. Vaak heeft comfort food te maken met fijne herinneringen uit je jeugd. Kreeg je van je moeder vroeger altijd warme appeltaart als je niet lekker in je vel zat, dan is de kans groot dat je als volwassene nog steeds graag appeltaart eet om jezelf te troosten - of iets wat daarop lijkt. Dat is zo geconditioneerd in je hersenen. Het kan appeltaart zijn, maar bijvoorbeeld ook chili con carne of een bord pittige noodles, eten waar je het letterlijk warm van krijgt. Wat comfort food is, is voor iedereen anders." - bron: RTLnieuws


Het recept

Dit makkelijke én lekkere recept komt van Hello Fresh. De meest veelzijdige en flexibele food box van Nederland met heerlijke recepten inclusief alle ingrediënten die je nodig hebt. Heel eenvoudig, zero waste en elke week verrassend! Proberen?

Ingrediënten

Aantal porties: 10 personen
Kcal: 328 per portie
Nodig: cakeblik (voor een cakevorm, maar je kunt zelf variëren natuurlijk)

  • 2 winterwortels
  • 60 gram rozijnen
  • 1 citroen
  • 1,5 tl gemalen kaneel
  • 400 gr boerencake mix
  • 200 gr roomkaas
  • 160 ml zonnebloemolie
  • 3 el poedersuiker
  • 160 ml water
  • 125 gr walnoten (optioneel)
  • snuf zout

Benodigdheden

  • kleine kom
  • grote kom
  • rasp
  • cakeblik of -vorm 25 cm

Carrot cake

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚ graden. Breng 200 ml water aan de kook. Rasp de wortel grof. Doe de rozijnen in een kommetje en schenk het kokende water eroverheen. Laat ze 8 - 10 minuten wellen. Hak de walnoten grof. Vet een rechthoekig cakeblik met een lengte van 25 cm in of bekleed met bakpapier.

  2. Giet de cakemix in een grote kom. Voeg 160 ml koud water en 160 ml zonnebloemolie toe en mix met een (hand)mixer of garde tot een egaal beslag.

  3. Voeg de geraspte wortel, rozijnen, 3/4 van de walnoten en de kaneel toe aan het beslag en meng goed. Giet het beslag vervolgens in de cakevorm. Bak de cake 45 - 50 min in de oven. Rasp intussen de citroenschil en pers het sap eruit uit in een kleine kom. Meng de roomkaas door het citroensap en -rasp, voeg 3 el poedersuiker toe, snuf zout naar smaak en klop met een vork tot een luchtige massa.

  4. Controleer na 45 minuten of de cake klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt hij er schoon uit? Dan is de cake klaar. Haal hem uit de oven en laat de cake volledig afkoelen. Besmeer de bovenkant met de creamcheese, bestrooi met de rest van de walnoten en snijd de cake in plakken.

TIP 1: De carrot cake is 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren, het liefst in een afgesloten doos

TIP 2: rasp de citroen voordat je deze uitperst en roer het ook door de roomkaas voor extra zuurtje

TIP 3: bak je de Carrot cake in de herfst, dan kun je 'm wat kruidiger maken. Experimenteer met kruiden als gemberpoeder, gemalen nootmuskaat en kruidnagel.

Carrot cake of worteltjestaart

Ga je ermee aan de slag? Laat het ons weten met een reactie :-)

Mariko NaberAuteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.