Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Had jij ook het gevoel dat januari een jaar duurde, terwijl december voorbij raasde? Het is een veelvoorkomend fenomeen waar velen van ons elk jaar mee te maken krijgen. Maar waarom voelt de tijd in januari zoveel langzamer dan in december? Laten we eens duiken in de psychologie achter onze tijdsperceptie en ontdekken wat januari zo uniek maakt.

De psychologie van tijd

Onze perceptie van tijd is niet constant; het kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder onze activiteiten, emoties en de hoeveelheid nieuwe ervaringen. Wetenschappers geloven dat wanneer we nieuwe en boeiende ervaringen ondergaan, onze hersenen meer gedetailleerde herinneringen aanmaken. Dit fenomeen, bekend als het 'novelty effect', kan ertoe leiden dat de tijd achteraf gezien langer lijkt te hebben geduurd.

Je bent dus niet alleen... 

Januari duurt lang

 

December: feestmaand

December is een typische maand vol feestelijkheden, familiebijeenkomsten en nieuwe ervaringen. Van Sinterklaas en Kerst vieren, kerstmarkten bezoeken tot oudejaarsavond vieren, onze dagen zijn gevuld met evenementen die afwijken van onze dagelijkse routine. Deze overvloed aan nieuwe ervaringen zorgt ervoor dat onze hersenen meer herinneringen aanmaken, waardoor de maand, achteraf gezien, snel voorbij lijkt te gaan.

Januari: back to reality

In contrast met de feestelijke decembermaand, staat januari vaak in het teken van terugkeren naar de dagelijkse routine. De feestdagen zijn voorbij, de kerstversiering wordt opgeruimd en we kruipen weer in de waan van de dag. Deze terugkeer naar het gewone, vaak zonder veel nieuwe of opwindende gebeurtenissen, kan ervoor zorgen dat januari aanvoelt als een lange, slepende maand.

 

Januari duurt lang

 

De invloed van goede voornemens

Veel mensen beginnen januari met een lijst van goede voornemens. Of het nu gaat om meer sporten, gezonder eten of een nieuwe vaardigheid leren, deze doelen vereisen vaak een aanzienlijke inspanning en aanpassing van onze routines. De extra druk en het potentieel voor teleurstelling wanneer doelen niet onmiddellijk worden bereikt, kunnen januari extra zwaar en lang doen voelen.

De dagen worden langer

Een ander aspect dat bijdraagt aan het gevoel dat januari lang duurt, is het langzaam toenemen van daglicht. Hoewel de dagen beginnen te lengen na de kortste dag in december, is deze verandering aanvankelijk nauwelijks merkbaar. Het langzaam lichter worden kan ons gevoel van tijd rekken, omdat we ongeduldig wachten op langere en warmere dagen.

Long story short

Het gevoel dat januari langer duurt dan andere maanden is een fascinerend voorbeeld van hoe onze tijdsbeleving kan worden beïnvloed door een mix van psychologische factoren, seizoensveranderingen en sociale routines. Terwijl we door deze lange wintertijd heen ploegen, is het nuttig te onthouden dat deze perceptie van tijd grotendeels subjectief is. Misschien kunnen we januari zelfs gaan zien als een maand van reflectie, vernieuwing en geleidelijke voorbereiding op de levendigheid van de lente die voor ons ligt.

💛 De fijnste webshops voor Selfcare vind je hier >

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.