Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Facebook bestaat vandaag 20 jaar... reden om eens stil te staan bij social media. Want de wereld is, met de komst van 'socials', in 20 jaar totaal verandert. Deze vraag had ik je in elk geval 20 jaar geleden nooit gesteld: "Heb je je ooit afgevraagd waarom je eindeloos blijft scrollen door je social media feeds, zelfs als je eigenlijk andere dingen te doen hebt?"

Het is geen toeval - social media platforms zijn ontworpen om ons vast te houden en steeds terug te laten komen. In dit artikel kom je achter de feiten waarom social media zo verslavend is. Ook krijg je drie kijktips voor als je je nog wat verder wilt verdiepen.

De 6 belangrijkste redenen waarom social media zo verslavend is

1 - Dopamine en de kracht van beloning

Elke 'like' en reactie op social media voelt als een kleine overwinning. Dat komt omdat deze interacties dopamine vrijgeven in onze hersenen, een chemische stof die ons een gevoel van voldoening en plezier geeft. Deze 'feel-good' factor is wat ons blijft lokken naar deze platforms, op zoek naar onze volgende 'like'-boost.

2 - FOMO: stel je voor dat je wat mist!

Social media houdt ons constant op de hoogte van de levens van anderen. Deze continue stroom van updates kan leiden tot FOMO (Fear Of Missing Out), de angst om iets belangrijks of spannends te missen. Deze angst houdt ons vastgekluisterd aan onze schermen, steeds bang om iets te missen.

3 - Gokautomaat in je zak

De onvoorspelbaarheid van social media is vergelijkbaar met die van een gokautomaat. Soms krijg je veel likes en reacties, soms bijna geen. Deze variabele beloningen maken social media onweerstaanbaar, omdat we altijd hopen op die 'jackpot' van sociale goedkeuring bij onze volgende post.

4 - Personalisatie: jouw unieke digitale wereld

Algoritmes spelen een grote rol in het verslavend maken van social media. Ze leren van jouw gedrag en voorkeuren om een op maat gemaakte feed te creëren die je blijft boeien. Hoe meer je scrollt, hoe beter het algoritme wordt in het vasthouden van je aandacht.

Lees ook 👉 Meer geluk, minder scherm - EditieNL interview met Mariko

5 - De grote zoektocht naar sociale bevestiging

Als sociale wezens zoeken we voortdurend naar bevestiging en erkenning van anderen. Social media biedt een gemakkelijke en snelle manier om deze sociale bevestiging te verkrijgen, waardoor we steeds weer terugkeren naar deze platforms.

6 - Altijd beschikbaar

De constante beschikbaarheid van social media via smartphones betekent dat we op elk moment en overal toegang hebben. Deze gemakkelijke toegankelijkheid draagt bij aan het frequente gebruik en de moeilijkheid om los te koppelen.

Bewustzijn van deze mechanismen achter social media kan ons helpen een gezondere relatie ermee op te bouwen. Het is belangrijk om te streven naar een evenwicht en ons bewust te zijn van onze digitale gewoonten. Onthoud, een like is leuk, maar het is niet allesbepalend voor je geluk of zelfwaarde.

Kijk inspiratie

Kijk dan zeker eens deze korte films, docu's en speelfilms. Dit en veel meer vind je in onze Digital Detox

1 - Living the Instagram lie

Wees eens héél eerlijk tegen jezelf: "Are you living an Instagram lie?". Zal ik maar beginnen: ik wel, daarom zie je relatief weinig foto's van mezelf op ons zakelijke Instagram account (en privé al helemaal niet). Want áls je ze ziet dan is het er per ongeluk nét één waar ik (volgens mezelf) wél goed op sta. Met video op Instagram gebruik ik vaak een filter en als mijn wallen te groot zijn, vergeet het dan maar...

Dus ja, ik leef die Instagram leugen wel een beetje. En als je onderstaande video kijkt dan herken je jezelf misschien ook vast wel ergens in.

2 - The Social Dilemma

"Netflix-documentaire The Social Dilemma is huiveringwekkend en een must see", las ik op Elle.com en dat is eerlijk gezegd niet overdreven... Sociale media zijn verslavend, bezorgen ons gezondheidsproblemen en zijn een gevaar voor de democratie. In de Netflix-documentaire The Social Dilemma luiden oud-medewerkers van o.a. Facebook, Instagram, Google en Youtube de noodlok.

Geen nieuws, wel schokkend om het zo duidelijk uitgelegd te krijgen. Social media is een geweldige plek voor verbinding en als kleine(re) ondernemer kun je heel eenvoudig zichtbaar worden. Maar het heeft ook een heel donkere keerzijde waar we niet omheen kunnen. Het is zwaar verslavend (gemaakt) en je wordt als gebruiker blootgesteld aan manipulatie...

3 - The Great Hack

IS social media nou echt zo ehm... 'slecht'?! Nou, als je nog een beetje twijfelt nodig ik je uit deze Netflix documentaire maar eens te kijken: The Great Hack. Kijk en ontdek hoe het databedrijf Cambridge Analytica in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een symbool werd voor de duistere kant van social media... Kijk hier de trailer. Een eye opener.

🍋 Wil je meer geluk en minder scherm? Doe de Digital Detox van Happlify.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.