Sommige combinaties zijn simpelweg gemaakt voor elkaar. Zoete aardappel, Parmezaan en truffelmayonaise? Dat is er zo eentje. Deze kleine goudbruine bites zijn zacht van binnen, knapperig van buiten en krijgen een onweerstaanbare finishing touch met versgeraspte Parmezaanse kaas en romige truffelmayo. Ideaal voor een feestje, als luxe borrelhap of als verrassend voorgerecht.
En het mooiste? Je kunt ze al van tevoren maken en vlak voor het serveren nog even opwarmen in de oven, airfryer of friteuse. Dat betekent: minimale stress, maximale indruk.

Recept voor ± 40 hapjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten
Benodigdheden:
- (Elektrische) rasp
- Diepe kom
- Diepe hapjespan of friteuse
Ingrediënten
- 450 g zoete aardappels, geschild
- 1 rode ui
- 2 middelgrote eieren
- 120 g bloem
- 45 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- Zwarte peper & zout
- Zonnebloemolie, om in te bakken
- Truffelmayonaise, om te serveren
Zo maak je de aardappelbites
-
Voorbereiden
Schil de zoete aardappels, dep ze droog en rasp ze fijn. Doe de geraspte aardappel in een grote kom. -
Ui en eieren toevoegen
Rasp of snipper de rode ui en voeg toe. Breek de eieren boven de kom en meng alles goed door. -
Op smaak brengen
Breng het mengsel royaal op smaak met zwarte peper en zout. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de bloem toe, en roer nogmaals. -
Vormpjes maken
Schep steeds een flinke lepel van het mengsel en vorm er kleine ovale hapjes van. Leg ze op een bord klaar voor het bakken. -
Bakken
Verhit een laag olie in een hapjespan of zet de friteuse aan op 180°C. Laat de bites voorzichtig in de olie glijden (met twee lepels gaat dit het makkelijkst) en bak tot ze goudbruin en knapperig zijn. -
Serveren
Laat de bites uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met de rest van de Parmezaanse kaas en serveer met een flinke dot truffelmayonaise of druppel deze eroverheen.
Klein hapje, groot effect
Of je ze nu serveert als borrelhap, feeststarter of guilty pleasure voor jezelf: deze zoete aardappelbites zijn altijd een hit. Knapperig, romig en met die luxe truffel-Parmezaan-twist waar je gasten gegarandeerd nog jaren over zullen praten.
🍕 Meer recepten van Shannah vind je hier zoals deze ontbijtpizza


Fotograaf & content creator Shannah combineert haar liefde voor fotografie en eten op haar foodblog Just Gimme Fries. Hier brengt ze Aziatisch & Westers eten samen door middel van makkelijke, maar heerlijke recepten. Verder maak je haar altijd blij met frietjes, video's van katten & weetjes over Japan.
Interessant? Deel met iemand:
'Het ultieme geheim' van Dan Brown is hier!
Deze Bohemian Rhapsody flashmob in Parijs geeft je kippenvel! - video van de week