Toen ik een jaar of vier was had onze tuin één grote boom die in de zomer helemaal tot leven kwam en vol hing met heerlijk geurende witte bloemetjes. Die zoete, honing-geur herken ik nog steeds uit duizenden en maakt me meteen even heel gelukkig en onbezorgd. En het mooiste? Je kunt die onvervalste zomergeur gewoon in een flesje vangen.
Vlierbloesemsiroop maken is als een geheim recept van je oma ontdekken: simpel, naturel en zo onweerstaanbaar lekker dat je je afvraagt waarom je ooit siroop uit de winkel hebt gekocht. Het beste nieuws? Vlier groeit overal, van stadsparkjes tot landelijke wegbermen. Gratis, overvloedig en klaar om jouw nieuwe zomerritueel te worden. Lees gauw verder.

Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?
Vlier (Sambucus nigra) wordt al eeuwen gebruikt. In de zomer voor siropen en in de herfst voor bessenjam. Ook in de kruidengeneeskunde blijft vlierbloesem geliefd: het zou helpen bij verkoudheid, griep en ontstekingen. Een eeuwenoude smaakmaker met een beetje wellness, LOVE it!
Simpel recept: vlierbloesemsiroop
Ingrediënten (voor ±1 liter):
• ±150 gram vlierbloesem (zonder steeltjes)
• 1 liter water
• 800 - 1000 g suiker (naar smaak)
• 20 g citroenzuur (bijvoorbeeld van Holland & Barret)
Zo ga je te werk:
-
Pluk vroeg op de ochtend en op een droge plek, zo behoud je het aroma.
-
Schud de bloesems voorzichtig uit, was ze niet, zodat je het smakelijke stuifmeel behoudt.
-
Doe ze in een grote pan of schaal met het water, voeg water toe, en laat 12 - 24 uur staan in de koelkast.
-
Zeef het water van de bloemen door een (kaas)doek in een ruime kookpan.
-
Verwarm de vloeistof (niet laten koken!), roer suiker en citroenzuur erin tot alles is opgelost.
-
Laat afkoelen en giet in gesteriliseerde flessen. Houd in de koelkast: blijft zo’n maand goed, al is 'ie vaak sneller op.

Tips & leuke feitjes
-
Pluk bewust: Pluk niet te veel, laat genoeg staan voor bijen en vogels. Gebruik de Wildplukwijzer om vlierbloesems te vinden.
-
Veilig kiezen: Kies bloesem van een groene plek, niet aan een drukke weg, zo houd je uitlaatgassen uit je drankje. Pluk ook wat hoger dan 'hond-hoogte'...
- Laat de natuur even helpen: Door de bloesems koud te laten weken, wordt de smaak extra zacht én geurig.
Serveerideeën
-
Verdun 1 deel siroop met 5 delen bruisend water voor een super eenvoudige limonade.
-
Pimp je gin of prosecco met een scheutje vlierbessensiroop.
-
Maak er een elegante dressing van door wat olijfolie en mosterd toe te voegen.
-
Sprenkel over pannenkoeken, yoghurt of fruit voor een lekker zomerse smaak.

Tijd om te plukken (en te genieten)!
Mei, juni en juli is het moment: de bloesems hangen vol – in parken, bermen en tuinen. Pluk met respect, schud uit, laat weken en genieten maar.
Dus hup, witte bloemen zoeken, schaar pakken en siroop maken. Een moment van puur zomergevoel, zelfgemaakt, duurzaam en oh zo lekker. Laat je me weten hoe ‘ie geworden is? Geniet van die zomerboost!
Interessant? Deel met iemand:
Ga op micro-avontuur! (9 leuke en creatieve ideeën)
Van bank tot balkon: de leukste werkplekken in en om het huis