Happlify: de leukste shopping guide + blog

Edinburgh, waar te beginnen? Want ook al waren we er in april maar even, de stad heeft op ons een onvergetelijke indruk gemaakt en ik wil zeker ooit nog eens terug voor een paar dagen langer. We hebben lang niet alles gezien, maar goed genoeg om je een aantal super fijne tips te geven mocht je er eens heen gaan. Zeker doen, want het is een sprookje, zeker in het najaar!

Edinburgh is een stad doordrenkt van geschiedenis, charme en mystiek. Terwijl deze Schotse parel bekend staat om zijn iconische bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle en de Royal Mile, valt er zoveel meer te ontdekken buiten de gebaande paden. Lees gauw verder en ontdek vijf dingen die je echt gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Edinburgh. Voor jou: de beste tips en leukste weetjes over Edinburgh, de stad waar Harry Potter is geschreven. 

Wij zijn zelf met Holland America Line naar Edinburg gereisd, met het nieuwste schip de MS Rotterdam, een absolute aanrader!

Wat mag je niet missen in Edinburgh?

Als je het Googled kom je meestal op hetzelfde rijtje uit: Edinburgh Castle, Arthur's Seat, Royal Yacht Britannia, The Real Mary King's Close, de Royal Mile en een aantal bijzonder mooie musea. En ja, dat klopt, het is er allemaal en als je een dag of vier gaat dan kun je het ook allemaal ontdekken. Maar meestal bezoek je Edinburg een paar dagen en wat is het dan dat je écht niet mag overslaan? 

1 - Edinburgh Castle

De bekendste bezienswaardigheid, maar zeker de moeite waard om mee te beginnen. Want dit is hét kasteel van Edinburgh, gelegen op een vulkanische rots genaamd Castle Rock. Het biedt een adembenemend uitzicht over de stad en achter de kasteelmuren vind je de Honours of Scotland, de oudste kroonjuwelen in het Verenigd Koninkrijk. Niet toen wij er waren trouwens, want Charles werd toen gekroond waardoor de kroonjuwelen tijdelijk in Londen lagen.

Je kan voor een audio guide gaan, maar... ik zou er niet te lang blijven hangen met (puber) kinderen. Mijn persoonlijke highlights waren:

De honden begraafplaats
Als je over de stad heen kijkt ontdek je een lapje gras met oude grafsteentjes waar honden van soldaten liggen begraven. 

St Margaret's Chapel

Deze kleine kapel op grond van het kasteel is het oudste nog bestaande gebouw in Edinburgh. Het werd gebouwd in de 12e eeuw en je kunt er dus nog gewoon in. 

Edinburgh Castle highlights

Dagelijks worden er om 13:00 uur kanonschoten afgevuurd (met uitzondering van zon- en feestdagen). Hoewel het vroeger een functioneel doel diende, is het nu vooral een spectaculaire show. Vanaf Mill's Mount Battery kun je deze attractie perfect zien en horen. 

2 - Edinburgh's 'Harry Potter Street'

Voor alle Harry Potter fans is Edinburgh sowieso the place to be, in de eerste plaats omdat het verhaal daar geschreven is. De inspiratiebronnen vind je in de hele stad terug. Wist je dat Diagon Alley uit de boeken eigenlijk 'gewoon' Victoria Street is? De straat is zo nauwkeurig in de boeken beschreven dat het bekend staat als Edinburgh's Harry Potter Street. Achter de fel gekleurde gevels vind je verschillende Harry Potter-winkels met accessoires uit de films en andere Potter snuisterijen.

The Elephant House Edinburgh

Maar deze bijzondere straat is niet de enige Harry Potter-bezienswaardigheid in Edinburgh. JK Rowling bracht veel tijd in cafés door om haar romans te schrijven. The Elephant House is het bekendste café en op de knalrode gevel prijkt daarom 'birthplace of Harry Potter'. Met een prachtig uitzicht op de oude stad is het begrijpelijk waarom Rowling vooral hier inspiratie vond.

Harry Potter te makkelijk...?

Het voelt bijna te 'makkelijk', een boek als Harry Potter schrijven in Edinburgh. Het is dat ik zelf best wel fan ben van de Potter reeks, maar na een bezoekje aan de stad bekruipt me toch het gevoel alsof de hele stad is gebruikt en verraden door Rowlings. Ik begeef me op glad ijs, I know, maar ik zal je een voorbeeld geven. Tijdens de bustour terug noteerden we voor de lol namen van straten, winkels en café's die ons opvielen. Komt 'ie: The last drop, The end of the world, Peppers, Cold hell, Earl gray street, Doctors pub, Mums, Golden scissors barber, The elephants house, The cellar door, Flip, Great king streets, Northwood, Mimi’s, The cove, Fine fellas, Hillhouse road, Thirty knots, Skulldaggar, Kick ass hostels, Let me eat, Beehive inn, Mama said, Mary’s milk bar, Yum Yums, Fountain bridge, The secret, Honeycomb tearoom, Secret garden, Nice time bakery, Bite me sandwich bar. Dus... Butter Beer anyone?

Vlakbij The Elephant House bevindt zich trouwens George Heriot's School, die vaak wordt genoemd als de inspiratiebron voor Zweinstein. Maar de buschauffeur vertrouwde ons toe dat het prestigieuze Fettes College de échte inspiratie was voor Hogwards. Een geweldig majestueus gebouw, net buiten Edinburgh, met enorm hek en torentjes.
  

 

3 - Ontdek de geheime speakeasy bars

Omarm de geest van het verbodstijdperk door de geheime speakeasy bars van Edinburgh te ontdekken. Verscholen achter onopvallende winkeltjes bevinden zich deze verborgen juweeltjes buiten het zicht van nieuwsgierige ogen. Zoek naar subtiele aanwijzingen en wachtwoorden om binnen te komen en stap een vervlogen tijdperk binnen. Eenmaal binnen geniet je van met zorg bereide cocktails en word je ondergedompeld in de sfeer van de bruisende jaren twintig. Het ontrafelen van het mysterie van deze speakeasies is een must voor elke cocktailliefhebber of geschiedenisliefhebber. Panda & Sons is wellicht één van de bekendste bars.
 

 

4 - Dean Village: een rustig toevluchtsoord

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Bezoek dan het betoverende Dean Village. Verscholen in een schilderachtige vallei langs de Water of Leith, biedt dit rustige toevluchtsoord een vredige afwisseling van de stedelijke drukte. Wandel door smalle geplaveide steegjes, langs charmante huisjes en het historische Well Court. De idyllische setting van het dorp is perfect voor een ontspannen wandeling of een rustige picknick in de middag. Leg de essentie vast van het oude-charme van Edinburgh terwijl je deze verborgen oase ontdekt.
 

 

5 - The Real Mary King's Close

Duik in het ondergrondse verleden van Edinburgh met een bezoek aan The Real Mary King's Close. Dit verborgen historische juweeltje neemt je mee terug naar de 17e eeuw, waar een labyrint van smalle straatjes en ondergrondse ruimtes ooit floreerde. Ontdek het verborgen leven van de bewoners van de stad, hun verhalen en de mythes die de close omringen. Begeleide rondleidingen brengen de geschiedenis tot leven en geven je een uniek inzicht in het dagelijkse leven van de mensen die deze verborgen wereld hun thuis noemden.
 

 

Hoe reis je naar Edinburgh?

Je kunt natuurlijk vliegen, per ferry en trein, maar wij hebben zelf met een cruise Schotland bezocht. In een korte week bezochten we Inverness en Edinburgh en waren een aantal dagen onderweg, heen en terug. Dit deden we met een Holland America Line cruise en dat is altijd een belevenis op zich. Deze keer voeren we met het nieuwste schip de Rotterdam, daarover schrijf ik nog wel een andere post. Noord-Europa cruises staan bij ons altijd hoog op het verlanglijstje! Niet warm en er is om ons heen nog zoveel te ontdekken!

Het schip lag voor anker bij de Forth Bridge bij Edinburgh. Wij werden met kleine pendelbootjes aan wal gebracht. 

Forth Bridge cruise

Kortom: Edinburgh is een schatkamer van ervaringen die wachten om ontdekt te worden. Of je nu een avonturier bent op zoek naar sensatie of het samen met je partner lekker rustig aan doet, Edinburgh heeft voor iedereen iets fascinerends te bieden. Dus plan je trip, bereid je voor om geheimen te ontrafelen en ga op een reis voor herinneringen die een leven lang meegaan!

Heb jij nog een Edinburgh tip? Deel hieronder met ons!

Bron: ANWB, Tripadvisor | beeld: eigen beeld en Unsplash
De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

    • Arthur Stijns
    • 22 augustus 2023 om 21:26

    Hoi Mariko
    Ik ben op het eind van mijn PennineWay walk, op 6 en 7 september in Edinburgh.
    Dus jouw tips waren van harte welkom. Heb je ook nog een die je kan lopen? En een bustour laat ook veel zien in korte tijd. Mits het verkeer niet al te druk is.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.