Gezellig met familie, of vrienden aan tafel bakken wat je zelf het lekkerst vindt, dat kennen ze in Japan ook! Yakiniku is zo’n feestmaal, het betekent letterlijk gebakken vlees, en je bereidt jouw favoriete ingrediënten aan tafel op een ijzeren plaat, of op een rooster. Eet je geen vlees? Geen zorgen want je kunt ook prima uit de voeten met groenten, paddenstoelen, vis en seafood.

Dus zoek je nog inspiratie voor de Kerst, dit  is een feestmaaltijd waar je met vrienden, of familie van geniet, gourmetten op z’n Japans.

Eerst nog even dit

In Japan stond vlees vanaf het jaar 675 tot ongeveer 1.200 jaar later niet op het menu. Het was namelijk in de ban gedaan door keizer Tenmu, een devoot Boeddhist. In de late Edo periode (1603-1868) nam de Tokugawa shogun het niet zo nauw met deze regel, maar pas rond 1868 werd het keizerlijke decreet voorgoed geschrapt. Zo kwam Yakiniku dankzij Koreaanse immigranten vóór de Tweede Wereld Oorlog via Tsuruhashi, Korea-town in Osaka, het land binnen. Japanners schaafden het concept flink bij en in de jaren ’50 schoten de Yakiniku restaurants als paddenstoelen uit de grond. Je kunt in deze restaurants meestal kiezen voor een a la carte-, of een all-you-can-eat menu.

Yakiniku

Mijn Yakiniku recept voor jou

Yakiniku saus

Haal je gourmetstel maar uit de kast, want ik deel één van mijn favoriete Japanse recepten met jou. Zoals je ziet heb ik alles in een pannetje geserveerd, maar in plaats van alles in één keer te bereiden kun je het vlees, de groenten, of de paddenstoelen stuk voor stuk bakken. Eenmaal gaar, neem je het eten uit je pannetje en dip je het in een overheerlijke saus, op basis van sesamolie, sojasaus, veel knoflook en home-made appelmoes. En geloof me die saus is zo lekker, daar moet je echt een ruime hoeveelheid van maken, doe alles dan maal twee (of drie!).

Ingrediënten

Aantal porties: 4 personen

Voor de saus heb je nodig:

  • 1 zoete appel (ik gebruikte deze keer een pink lady), geschild in blokjes, neem 2 appels als je meer saus maakt
  • 1 el witte sesamzaadjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el knoflook, fijngeperst
  • 1 el sesamolie

Bereidingswijze:

  1. Kook de blokjes appel tot moes in een klein laagje water, maak het extra fijn met een staafmixer. Even af laten koelen.
  2. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een koekenpan op een laag vuur, pas op dat ze niet aanbranden.
  3. Meng alle ingrediënten in een maatbeker goed door elkaar en schenk het over in een mooi flesje.

Voor de rest heb je nodig:

  • 4 mooie biefstukken in plakjes gesneden
  • een ui in halve ringen gesneden
  • een groene paprika in reepjes
  • 100gr paddenstoelenmix
  • wat roomboter om te bakken
Bereidingswijze:
    1. Leg al deze ingrediënten op een mooi bord, zodat iedereen er makkelijk wat van af kan nemen.
    2. Verwarm het gourmetstel, verhit wat boter in je pannetje en bak wat jij lekker vindt. Dip alles eerst even in de saus voor je het in je mond stopt!


    Boven staan de ingrediënten die ik heb gebruikt. Je kunt natuurlijk zelf eindeloos variëren met groenten zoals paksoi en bimi en stukjes zalm, of garnaal. Gebruik je fantasie!

    Bonto box

    Left-over bentobox

    Heb je te veel gemaakt? Geen probleem, kook wat extra rijst en neem de restjes, samen met wat fruit, mee in een bentobox. Misschien heb je een fijne wandeling gepland met wat bekenden, of familie voor een van de kerstdagen. Die kun je onderweg dan verrassen met een lekkere kerstlunch!

    1 - Tokyo stories: a Japanese cookbook

    Heb je de smaak te pakken gekregen? Check dan dit prachtige kookboek vol recepten uit Japan: Tokyo story: a Japanese cookbook. Hierin neemt Tim Anderson je mee op een culinaire trip door Tokyo. Het boek is gevuld met 80 klassiekers als gyouza en ramen, maar hij laat je ook bijzondere recpeten koken, zoals de creamy corn soup uit de vending machines en cheesy fried chicken uit de konbini (convenience store). Verkrijgbaar bij Roppongi - €34,95

    2 - Meer Japans eten

    En als jij, net als ik, helemaal happy wordt van de Japanse keuken neem dan vooral eens een kijkje op het foodblog Proef Japan. Samen met Joyce deel ik daar Japanse recepten waar wij heel blij van worden en waar we jou mee willen inspireren.
    www.proefjapan.com
    instagram.com/proefjapan

    3 - Echte Japanse eetstokjes met bloemen

    Maak je Japanse diner compleet met eetstokjes, die hebben vaak een ruwere, spitse punt dat eet net even wat makkelijker! Deze stokjes hebben ook nog eens ribbels, zo glijdt je eten niet zo makkelijk van je stokjes. Deze prachtige o-hashi, de Japanse naam voor eetstokjes, zijn gemaakt van bamboe en hebben een mooie, natuurlijke uitstraling. De bovenkant van de stokjes is bedrukt met mooie bloemen, die vaak voor een bepaald seizoen staan, en statige vogels. Verkrijgbaar bij Roppongi - €8,50 

    メリークリスマス

    (vrolijk kerstfeest)

    💬 Vertel, ga je dit ook proberen?

      
    Ingrid Beijer - Roppongi

    De auteur: Ingrid Beyer

    IIngrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >

     

    Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

    Laat hier iets vrolijks achter

    Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

    Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.