Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Hoewel ik echt zoveel mogelijk in een flow probeer te werken, lukt dat lang niet altijd. Soms moet je ook gewoon dingen doen die wat minder eh… ‘flow-waardig’ zijn. En stel dan dat er om je heen ook nog eens een hoop gebeurt, het lawaaiig is met het complete quarantaine gezin om je heen, wat moet je dan? Mijn oplossing is white noise, de focus gaat aan en ik kom heerlijk tot rust zelfs. In slaap komen met white noise gaat ook goed trouwens. Lees hier alles over white noise.

Wat is white noise?

Technisch gesproken is white noise (witte ruis) een soort gemiddeld tegengeluid van je omgeving waardoor het dat geluid ‘blokt’ (1-1 = 0). Je kunt het vergelijken met het geluid van een (oude) televisie die geen signaal ontvangt (sneeuw beeld).

Het is een type geluid dat bestaat uit alle frequenties die het menselijk oor kan waarnemen, allemaal samengevoegd op een constant niveau. Het resultaat is een geluid dat vaak wordt vergeleken met het suizen van een televisie of radio die geen signaal ontvangt, het ruisen van een waterval op afstand of het gezoem van een ventilator. Deze geluiden hebben een unieke eigenschap: ze kunnen andere, storende geluiden maskeren, waardoor je je beter kunt concentreren of ontspannen.

Waarvoor gebruik je white noise?

White noise kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Betere slaap: White noise kan helpen om storende geluiden te maskeren, zoals verkeerslawaai of het gesnurk van een partner, wat kan leiden tot een diepere en ongestoorde slaap.
  • Verhoogde concentratie: Door achtergrondgeluiden te maskeren, kan white noise een kalmerende werkomgeving creëren die de concentratie en productiviteit kan verhogen.
  • Stressverlichting: Het luisteren naar white noise kan helpen om stress te verminderen, dankzij de consistentie en voorspelbaarheid van het geluid.
  • Privacy: In open kantoorruimtes of andere gedeelde ruimtes kan white noise helpen om gesprekken van anderen te maskeren, waardoor de privacy wordt verhoogd.

De voordelen van white noise

Het gebruik van white noise biedt diverse voordelen. Naast de hierboven genoemde toepassingen, kan het regelmatig luisteren naar white noise ook helpen bij:

  • Tinnitus verlichting: Voor mensen die last hebben van oorsuizen, kan white noise helpen om de aandacht van de piep af te leiden.
  • Verbeterde studie-efficiëntie: Studenten vinden vaak dat achtergrond white noise hen helpt om zich beter te concentreren tijdens het studeren.
  • Kalmering van baby’s: White noise kan herinneringen oproepen aan de geluiden die baby's horen in de baarmoeder, wat kan helpen om ze te kalmeren en sneller in slaap te laten vallen.

Hoe begin je met white noise?

Het integreren van white noise in je dagelijkse routine is eenvoudig. Op het Happlify YouTube kanaal vind je onderstaande video met 'gentle white noise' die je kunt gebruiken voor focus en om in slaap te komen. Omdat de video donker is en toch een beetje afleiding geeft, is de kans groot dat je er heerlijk mee in slaap doezelt. 


Luister je liever naar regen? Dan is de Soothing rain for sleep vast een goede match, er is een donkere versie én één met een spelletje om waarmee je spinnen kan tellen.  

Long story short

White noise is veel meer dan alleen achtergrondgeluid; het is een veelzijdig hulpmiddel dat kan helpen bij het verbeteren van slaap, concentratie, privacy, en zelfs bij stressverlichting. Of je nu een diepere nachtrust nastreeft, je concentratie wilt verhogen tijdens het werk of studeren, of simpelweg een moment van rust zoekt in een hectische wereld, white noise biedt een eenvoudige maar effectieve oplossing. Waarom probeer je het niet eens uit? Ontdek de kalmerende kracht van white noise en maak het een deel van jouw dagelijkse routine.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.