Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Heb je besloten om over te stappen van een bril naar contactlenzen, of wil je eens afwisselen, dan vraag je je waarschijnlijk af welk type lens het beste bij jou past. Of je nu overweegt daglenzen of maandlenzen te gebruiken, of je meer wilt weten over de verschillen tussen sferische, torische en multifocale lenzen, of misschien nieuwsgierig bent naar nachtlenzen, dit artikel biedt je de antwoorden.

Voordelen en nadelen van daglenzen

Daglenzen draag je slechts één dag en gooi je daarna weg. Ze zijn bijzonder hygiënisch, ideaal voor mensen die snel last hebben van geïrriteerde ogen of allergieën zoals hooikoorts. Het grote gemak van daglenzen is dat je ze niet hoeft schoon te maken. Ook kun je ze eenvoudig afwisselen met een bril. Het nadeel is echter dat ze doorgaans duurder zijn dan maandlenzen, omdat je elke dag een nieuw paar nodig hebt.

Voordelen en nadelen van maandlenzen

Maandlenzen draag je een maand lang. Elke avond haal je ze uit, reinig je ze en bewaar je ze in een lenzendoosje. Ze zijn over het algemeen voordeliger dan daglenzen en duurzamer, omdat je slechts 12 paar per jaar nodig hebt, in tegenstelling tot de 365 paar bij daglenzen. Het nadeel is dat je ze dagelijks moet schoonmaken, wat tijd en moeite kost.

Uit welke soorten lenzen kun je kiezen?

Als je de keuze hebt gemaakt of je wil kiezen voor dag- of maandlenzen, moet je daarna bekijken welke soort lens het beste bij jou past.

Sferische lenzen

Deze lenzen zijn het meest gebruikelijk en worden ingezet om bijziendheid of verziendheid te corrigeren. Sferische contactlenzen hebben een uniforme sterkte over het hele lensoppervlak, wat ze een betrouwbare keuze maakt voor standaard zichtcorrectie.

Torische lenzen

Als je kampt met astigmatisme, dan zijn torische lenzen mogelijk de oplossing voor jou. Deze lenzen zijn specifiek ontworpen om de onregelmatige vorm van het hoornvlies, kenmerkend voor astigmatisme, te corrigeren. Bij astigmatisme focust het licht zich op meerdere punten in het oog in plaats van op één punt, wat leidt tot wazig of vervormd zicht. Torische lenzen hebben een unieke vorm die afwijkt van sferische lenzen, om zo de specifieke kromming van je oog te compenseren en een helderder zicht te bieden. Overleg met een oogarts is aanbevolen om te bepalen of torische lenzen geschikt zijn voor jou en om andere opties voor zichtverbetering te verkennen.

Multifocale lenzen

Wanneer je op zoek bent naar contactlenzen die perfect aansluiten bij jouw unieke visuele behoeften, zijn multifocale lenzen van Hans Anders een uitstekende keuze. Deze lenzen zijn ideaal als je verschillende sterktes nodig hebt voor zowel lezen als veraf zien. Multifocale lenzen combineren diverse corrigerende sterktes in één lens, wat het gemakkelijk maakt om zonder brilwissel verschillende activiteiten te ondernemen. Dit is een groot voordeel, vooral voor mensen met een drukke levensstijl die het ongemak van het steeds moeten wisselen tussen verschillende brillen willen vermijden. Wie bij Hans Anders lenzen bestelt, kan rekenen op kwaliteit, comfort en snelle bezorging. Twijfel je over jouw exacte sterkte, dan kun je uiteraard in de winkel langs gaan om je sterkte te laten opmeten.

Goede verzorging en onderhoud van contactlenzen

Ongeacht het type contactlens dat je kiest, is goede verzorging en onderhoud essentieel. Het volgen van de aanbevolen onderhoudsinstructies van een specialist is cruciaal om ooginfecties te voorkomen. Was altijd je handen voordat je lenzen aanraakt, gebruik de aanbevolen reinigingsmiddelen en vervang de lenzen volgens de instructies. Een zorgvuldige hygiëne is essentieel om je ogen gezond en comfortabel te houden.

Beeld: Unsplash
De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.