Toen de mussen van het dak vielen werden we hier afgelopen weken allemaal getroffen door een vervelende griep/verkoudheid. Vreemd als het zo warm is, maar waarschijnlijk ging het daarom ook zo langzaam weg?! Hoe dan ook, mocht het jou de komende tijd overvallen, of iemand in je omgeving. Dan heb ik hier een wondersoepje: Pastina.
Pastina is in Italië dé dish die je voor iemand maakt met een verkoudheid of griep onder de leden. Net als kippensoep hier, maar dan stiekem nog veel lekkerder. Zo lekker, dat het absoluut het stempel comfort food krijgt. Pastina wordt ook wel "Italiaanse penicilline" genoemd en vele Italianen groeiden hiermee op. Zo ook Caterina Cosentino: "Als mama of nonna dit voor ons maakte dan zweer ik dat we ons binnen een dag beter voelden."
Hieronder een heerlijk (en niet moeilijk) recept, gebaseerd op dat van Caterina, voor als je je niet helemaal lekker voelt. Het is ook een super fijn gerecht om iemand mee te verrassen.
Ingrediënten
Ongeveer 4 porties
- 1 potje kippenbouillon (bijvoorbeeld AH Bouillon kip, 340 ml)
- 1 liter water
- 1 klontje roomboter
- 3 stengels bleekselderij in blokjes gesneden
- 2 winterwortels, geschild en in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook, gepeld en heel
- 1 hele ui
- 1 geklutst ei
- snuf peper
- 200 gram pastina (ministerretjes pasta), orzo of lettervermicelli
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas (waarvan 30 gram voor door de soep)
Dit is pastina: piepkleine sterretjes pasta dus. Je vindt deze pastasoort vaak in de Turkse of Poolse supermarkt. Maar eigenlijk werkt elke kleine pastasoort zoals (letter)vermicelli en zelfs macaroni.
Bereidingswijze
- Meng water en kippenbouillon in een grote pan. Voeg alle groenten toe en breng op middelhoog vuur aan de kook.
- Zodra het kookt, breng je het vuur middelhoog, dek het gedeeltelijk af en laat het 30 minuten koken.
- Zet het vuur na 30 minuten uit en pureer het geheel met een staafmixer.
- Voeg daarna de pasta toe aan de bouillon. Kook de pasta minimaal 9 minuten
- Roer af en toe en proef dan na ongeveer 9 minuten of de pasta gaar is. Zodra de pasta gaar is, zet je het vuur uit en laat je het ei erin vallen. Roer als een idioot om het ei te breken totdat je kleine sliertjes ei door je soep ziet.
- Voeg vervolgens de boter en een paar flinke handen geraspte kaas toe.
- Serveer met wat kaas erop gestrooid en versgemalen zwarte peper. Geniet!
💬 Vertel, ga jij dit recept ook proberen?
De auteur: Mariko Naber
Branding expert en online ondernemer Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Happlify, Sell your stuff online en branding agency Loaded ink BNO. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice.
Bron: Tuindiner en Caterina Cosentino
Beeld: @thecookingmawma
Interessant? Deel met iemand:
5 reacties
Ha Gerda, dat klopt, het recept op Happlify is mijn eigen recept. Je kunt Pastina op heel veel manieren maken, Google maar eens. De post van Instagram staat erbij zodat je een beetje kunt zien hoe je de soep maakt :) Als jij ’m maakt, pas je de soep misschien ook wel een beetje aan naar jouw eigen smaak. Veel plezier en succes met maken!
Is toch niet heetzelfde als die op Instagram, want daar staat bij de ingrdiënten géén ei. Ook geen roomboter. En optioneel ook 1 el kippenbouillon. En toch anders klaargemaakt > Kook je favoriete pasta en giet het bouillonmengsel erover. En de groenten 45 minuten koken. Waarom hebben jullie dit recept Niet letterlijk overgenomen van Instagram?
Hi Iris en Murielle, ik heb na de reactie van Iris het ei er snel bijgezet 😬 Thanks Iris! 💛
Iris, in de ingrediënten staat ook ei hoor, een geklutst ei !!!
In de ingrediënten staat geen ei, maar in het recept wel???
Nooit meer wachten op vakantie! - gratis e-book
Happlify style guide: dopamine fashion, geluk in je kledingkast