Wist je dat het op 7 september Duurzame Dinsdag is? Een goede reden om zelf ook te kijken hoe je de wereld op jouw manier toekomstproof maakt. Daarvoor hoef je echt niet meteen drastische maatregelen te nemen: naar een hutje op de hei verkassen, een dure warmtepomp aanschaffen of alle plastic uit je leven bannen. Dit zijn 7 duurzame stappen waarmee je op een simpele manier aan de wereld van morgen bijdraagt.
7 stappen om duurzamer te leven
- Koop wat vaker tweedehands
- Shampoo, conditioner en deodorant? Maak het duurzaam
- Verruil tandpasta voor tooth tabs
- Neem een bibliotheekabonnement
- Verdiep je in vega(n) eten
- Houd een eten-met-restjes-challenge
- Minder met plastic
Stap 1 - Koop wat vaker tweedehands
Niet alleen hartstikke duurzaam, maar ook nog heel leuk: kringloopshoppen en rommelmarkten afstruinen. Want waarom iets nieuw in de winkel kopen als je ook een prima pre-loved aanwinst op de kop kunt tikken voor minder geld? En het is nog goed voor het milieu ook om oude spullen (die er vaak helemaal niet “oud” uitzien) een tweede leven te geven.
Dus heb je een enorme drang om wat nieuws aan je kledingkast toe te voegen? Laat de H&M en Zara lekker voor wat ze zijn en beproef in plaats daarvan je kledingzoekgeluk op Vinted, in de kringloopwinkel of in een tweedehandswinkel als Appel & Ei. Check hier of er één bij je in de buurt is. En als je toch bezig bent: je kunt er natuurlijk ook zelf jouw draag-ik-niet-meer-items te koop aanbieden.
Nope, tweedehands is al lang niet meer suf. Bron: @appelenei Instagram.
Stap 2 - Shampoo, conditioner en deodorant? Maak het duurzaam!
Duurzame stappen kun je ook zetten in de badkamer. Gebruik jij nog een ouderwetse shampoofles en conditioner uit een verpakking? En deodorant uit een busje of roller? Dat kan een stuk duurzamer met de producten van Blokzeep.
Verruil je fles voor een shampooblok met heerlijke mangogeur en kies in plaats van deodorant uit een plastic flesje voor deze vaste deodorant in een blik. Een kleine verandering die zo een paar plastic verpakkingen per jaar scheelt! Wordt de oceaan blij van. Oh ja, en je wordt zelf vast ook heel blij van de verrukkelijke mangogeur van de shampoo & conditioner bar in één. Ik ben er dol op!
Stap 3 - Verruil tandpasta voor tooth tabs
In het kader van de duurzame stappen in de badkamer: tandpasta is zó 2019. Oké, en het is vooral geen groot feest voor het milieu, die plastic tubes. Daarom is er iets super slims bedacht: tandpasta in tabletvorm. Zodra je het tabletje in je mond legt, gaat het vanzelf schuimen. Precies zoals je bij tandpasta gewend bent. En als je wilt zit er ook gewoon de standaard pepermuntsmaak aan (aardbei kan ook!). Koop er een bamboe tandenborstel bij om helemaal op de duurzame toer te gaan.
Er zijn nu ook toothtabs voor kinderen van het supervrolijke merk Fairy Tabs. Inclusief fleurige beker en leuke stickers. Kijk, dat zijn nog eens duurzame stappen waar je kindje én de natuur happy van worden.
Stap 4 - Duurzame stappen? Neem een bibliotheekabonnement!
Ben jij een echte boekenwurm en heb je een hele kast vol boeken? Maar is je kast ondertussen zo vol dat je stiekem nauwelijks nog plek hebt voor nieuwe exemplaren? Dan is dat misschien een goede reden om naar de bibliotheek te gaan. Dat is ook nog een mooie stap richting duurzaamheid. Als een boek door tig mensen wordt gelezen, is er veel minder papier nodig dan als iedereen dat boek nieuw koopt.
Dus denk er eens over na: zou dat niet iets voor jou zijn, zo’n biebabonnement? Is meteen een goede reden om nóg vaker met je neus in een mooi boek te zitten.
Over boeken gesproken: ken je het boek Dit is een goede gids al van Marieke Eykskoot? Als je duurzame stappen wilt zetten, is dit boek een superfijne gids naar een groene(re) lifestyle.
Stap 5 - Verdiep je in vega(n) eten
Je hoeft niet meteen alle dierlijke eten uit je leven te bannen om al een goede stap voor het milieu te zetten. In plaats van volledig vega(n) eten, kun je ook één of een paar keer per week je stukje vlees voor een vleesvrije maaltijd verruilen.
Maak er een leuke challenge van om alle voor jou onbekende vleesvervangers uit het schap een keer te proberen. Of schaf een lekker vega(n) kookboek aan De groene bakplaat vind ik zelf een topboek!) en daag jezelf uit elke week een keer een vega(n) hoogstandje op tafel te toveren.
Stap 6 - Houd een eten-met-restjes-challenge
Niets mis met een ouderwetse restjesdag! Per jaar wordt er in Nederland zo’n 590 miljoen kilo eten verspild. Ongeveer 9% van ons eten belandt in de prullenbak. En da’s zonde. Maak er een leuke uitdaging van om met de restjes nog een lekker maaltje in elkaar te flansen. Bewaar wat je overhebt van een avondmaaltijd in een vershoud-bakje en bak het de volgende dag mee met de rest van je eten. Of kijk of je er de volgende dag bij de lunch nog iets mee kunt. Ook kun je natuurlijk alle restjes opsparen om een wekelijkse restjesdag in het leven te roepen. De vriezer is daarbij trouwens je beste vriend. Alles wat je invriest, blijft meteen een stuk langer houdbaar. En het smaakt na een paar dagen nog minstens zo lekker. Scheelt je meteen kooktijd!
Bewaren kan trouwens super vrolijk met de vrolijk gekleurde potten, bakken en andere oplossingen van Madame La Poule.
Stap 7 - Minder met plastic
Helemaal plasticvrij boodschappen doen zal best lastig zijn. Maar je kunt wel met kleine stappen je plasticverbruik verminderen. Ook daarin kun je jezelf vooral lekker uitdagen. Houd een week lang bij hoeveel je aan plastic gebruikt en wat voor producten dat zijn, en kijk of je die hoeveelheid kunt terugdringen. Een paar simpele tips:
- Koop grotere verpakkingen van producten, zodat er voor jouw boodschappen relatief minder plastic verpakking nodig is.
- Neem zelf een stoffen tas mee naar de supermarkt, zodat je geen plastic tassen meer nodig hebt.
- Koop katoenen groente- en fruitzakjes. Ook dat scheelt zakjes in de winkel.
- Investeer in diepvriesbakjes en een goede broodtrommel, zodat je geen boterhamzakjes meer nodig hebt.
- Neem je eigen take-away-beker mee voor je coffee of thee to go, zodat je niet om een plastic bekertje hoeft te vragen.
Als je er goed op let, zal je merken dat je met bijna geen moeite al snel heel wat plastic kunt besparen. Een van de duurzame stappen waar je de vissen in de oceaan ook héél blij mee maakt! En het scheelt jou een paar keer per week de plastic zak met afval wegbrengen. Win-win!
Vertel, welke duurzame stappen heb jij al gezet?
De auteur: Romy Veul
Tekstschrijver, taalfanaat, gek op kleur en zo vaak mogelijk vrolijk. Dat is wie Romy Veul in een notendop is. Op haar blog Vaker Vrolijk neemt ze je mee in haar positieve hersenspinsels. Dit altijd met een bescheiden dosis humor en lekker kleurrijke foto's. De blogposts van Romy >
Interessant? Deel met iemand:
Haal de zomer in huis: Griekse salade met kippendij
Je gebruiksaanwijzing voor een blijer leven (+uitnodiging)