Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

5 héél goede tips voor slow fashion

  • 4 min leestijd

Een duurzame kleding kast, wat betekent dat precies, hoe begin je daarmee en… waarom zou je je daar druk over maken? Het heeft bij mij eigenlijk ook veel te lang geduurd voordat ik me echt bewust was van het nut van duurzame kleding. Niet dat ik elke week nieuwe kleding koop of omdat ik de Primark platloop (never) of omdat ik het nut er niet van in zie. Ik wist er gewoon te weinig van en stiekem deed ik op mijn manier al jaren heel goed mee met de slow fashion movement!

Inmiddels heb ik een oog voor duurzame kleding en kan ik bij deze mijn 5 tips aan jou geven die je wellicht ook kunnen helpen voor slow fashion te kiezen.

Wat is slow fashion?

Slow fashion (geen héle nieuwe term overigens), is het tegenovergestelde van fast fashion. Fast fashion draait om kwantiteit en levert daarmee in op de kwaliteit. Slow fashion gaat over kwaliteit en vraagt je juist te minderen in kwantiteit. Beiden staan eigenlijk symbool voor heel verschillende leefstijlen. Fast fashion wordt gemaakt in grote hoeveelheden, is voordelig en erg trendgevoelig. Terwijl slow fashion vaak in kleinere aantallen, met aandacht wordt gemaakt, een hogere prijs heeft en vaak tijdloos is. Ook pleit de slow-variant voor productie met aandacht voor mens, milieu en dier.

Slow fashion slak

Waarom zou je je druk maken om slow fashion?

Om veel verschillende redenen is slow fashion the way. Als je je beseft dat we (veel) beter voor onze aarde, en alles wat daarop leeft, moeten zorgen, is een duurzame kledingkast de juiste richting. Uitbuiting, kinderarbeid, dierenmishandeling en vervuiling hoort daar gewoon niet bij. Daar wordt niemand happy van...

5 tips om te beginnen aan een duurzame kledingkast

Hopelijk ben je overtuigd, want heel moeilijk is het niet hoor. Hier 5 héle goede tips om vandaag nog met slow fashion te beginnen.

Tip 1 - Koop goede kwaliteit kleding

Duurzame vilten sloffen Esgii

Kleding en accessoires van goede kwaliteit blijven, daar kun je heel lang plezier van hebben. Vaak kost het ook meer, maar je doet er ook vaak veel langer mee dan fast fashion. Daardoor koop je naar verloop van tijd steeds minder kleding. Een goed tijdloos kledingstuk is dus echt een investering. Kenmerken van goede kwaliteit kleding zijn:

  • reserveknopen, want dat betekent dat het merk verwacht dat het de tand des tijds zal doorstaan
  • metalen ritsen in plaats van plastic ritsen
  • Geen losse draden en steken, maar kwaliteitsstiksels
  • netjes uitgelijnde stofpatronen en dus geen scheef genaaide draaipijp e.d.
Wij zijn al jaren fan van de duurzame, echt wollen sloffen van Esgii, van deze high boots heb je gegarandeerd jaren plezier. Verkrijgbaar bij Esgii - €69,95

    Tip 2 - Koop kleding gemaakt van duurzame materialen

    Let op of de kleding die je wilt kopen gemaakt is van milieuvriendelijke materialen. Een duurzame stof wordt natuurlijk en/of biologisch geteeld en is gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, hennep en biologisch katoen, om er maar een paar te noemen. Deze materialen ‘ademen’, zijn hiermee ook goed voor jouw lichaam én ze zijn biologisch afbreekbaar zijn.

    Daarnaast zijn er nog andere soorten milieuvriendelijke materialen, waaronder stoffen die zijn gerecycled zoals gerecyclede flessen of polyester.

    Ook bij kinderkleding kun je prima voor duurzaam gaan. Het merk Petit By Sofie Schnoor bijvoorbeeld is gemaakt van duurzame stoffen en met zorg gemaakt. Bovendien geeft het merk een leuke eigen touch aan tijdloos. Dit rompertje is daar een mooi voorbeeld van, eindeloos te combineren.

    Duurzame kinderkleding - Petit by Sofie Schnoor

    Tip 3 - Overweeg een capsule wardrobe per seizoen

    De term capsule wardrobe stamt uit de jaren veertig en is een selectie van essentiële, liefst tijdloze en duurzame, kledingstukken die je eindeloos kunt combineren. Koop daarom alleen kleding waar je echt helemaal gek op bent. Mijn trucje is dat als ik iets moois zie, er een nachtje of wat over slaap en als ik er dan nog aan denk -en het past bij wat ik al heb- dan kan ik de aanschaf overwegen. Zo voorkom je dat je je kledingstukken ook echt draagt.

    Note: door een soort band met je kleding te creëren, ben je eerder geneigd om goed voor ze te zorgen en ze steeds weer te blijven dragen.

    Capsule wardrobe

    Tip 4 - Zorg goed voor je kleding

    Je kunt dus ook duurzamer omgaan met je kleding door er goed voor te zorgen. Want goede zorg verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk het maximale uit je kledingstukken haalt.

    Volg bijvoorbeeld de wasinstructies van elk kledingstuk op. En sommige kledingstukken, zoals spijkerbroeken, hoef je echt niet elke keer te wassen als je ze hebt aangehad. Luchten of stomen (in de badkamer) doet soms ook wonderen.

    Zorg goed voor je kleding

    Tip 5 - Koop tweedehands

    Alleen omdat iets al eerder door een ander is gedragen, wil nog niet zeggen dat het het einde van de levenscyclus heeft bereikt. In de juiste tweedehands winkels vind je pareltjes die weinig gedragen zijn. Zo kocht ik 15 jaar geleden mijn (nog steeds) favoriete lange zwarte wollen Dolce & Gabanna jas met panterprint aan de binnenzijde, voor maar €75,-. Ik voel me nog steeds dolblij als ik eraan denk. De jas gaat binnenkort weer naar de stomerij en dus draag ik ‘m van de winter vast wel weer vaak.

    Vaak kun je tweedehands kleding vinden die nog in prima staat is en alleen van de hand gedaan omdat de persoon er niet meer van hield, of omdat hij of zij het ontgroeid is.

    Er zijn veel redenen om tweedehands kleding te kopen, waardoor het de perfecte aanvulling is op elke duurzame garderobe. Maar het afstropen van (leuke) kringloopwinkels is vooral ook echt heel leuk (én kan weer, woohooo)!

    Tweedehands kleding duurzaam

    Tweedehandskleding adresjes

    Hier een paar adresjes waar ik graag shopte (en binnenkort weer eens ga kijken):

    En... weet jij nog een leuk adresje? Deel het hieronder met ons!

    Kortom: er zijn een heleboel redenen om te beginnen met slow fashion. Op lange termijn is het hoe dan ook voor iedereen win-win!

    bron: Mindful of the home

    Mariko Naber

    Auteur - Mariko Naber
    Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

     

    3 Reacties

    Christel

    Christel

    23/09/2021

    Nog een goeie tip: leen of ruil kleding met vrienden, buren, familie of bij een kledingbibliotheek. Zo voorkom je miskopen en kun je kleding een tijdje uitproberen.

    Kledingbieb GAIA, Zutphen

    Chanoek

    Chanoek

    23/09/2021

    In Den Haag is in de Papestraat Appel & Ei geopend en vele bekende zijn er al heel gelukkig uitgelopen.

    https://appelenei.nl/nl/portfolio-item/denhaag/

    Hanneke

    Hanneke

    23/09/2021

    Ik woon in Nijmegen en daar is al jaren Second Mas gevestigd in de Van Welderenstraat nr 9 en sinds kort daar schuin tegenover op nr 30, Studio Zoef voor kinderkleding. Er zijn trouwens nog veel meer adresjes in Nijmegen, teveel om hier te melden dus even Googelen ;-)

    Laat hier iets vrolijks achter

    Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

    Zoeken