Een hoge lat kan je ver brengen en veel opleveren. Maar er komt ook een moment dat je er last van hebt en dat het dubbel voelt. Je merkt dat je er vanaf wilt of in ieder geval dat het minder wordt. Vaak merk je aan jezelf dat je het anders wilt, want je zit niet lekker in je vel en je wil niet omvallen. Dat wil je voorkomen.
Voldoen aan verwachtingen
Kijk als eerste eens naar je verwachtingen. Die over jezelf en die je denkt dat anderen over jou hebben. Misschien heb je het idee dat je die hoge lat voor jezelf legt, omdat je het fijn vindt en het jou focus geeft. Maar het kan ook zijn dat je veel bezig bent met de ander. Wat iemand ergens van vindt of dat je je indenkt wat de ander van jou verwacht. Daar wil je dan aan voldoen. Dit is vaak de oorzaak dat je altijd âaanâ staat.Â
Als je steeds bezig bent met de verwachtingen van anderen, dan ben je extern gemotiveerd bezig. Je projecteert externe verwachtingen op jouw gedrag door bijvoorbeeld de gedachte âWat zullen anderen van mij denken?â. En daar moet je voor jouw gevoel aan voldoen. Anders is het niet goed. Dat betekent ook dat je op je tenen loopt om de lat van die ander uit te voeren. Niet zo gek dus dat je uit balans bent.
Vraag aan jou:Â Welke rollen heb jij en welke verwachting hoort daarbij?
Die van jezelf en van anderen. Denk aan rollen als: partner, moeder, werknemer of ondernemer, dochter, schoondochter, zus, schoonzus, vriendin, mantelzorger, yoga- of sportmaatje, enzovoort.
Voldoen aan een ideaalbeeld
Daarnaast kan je hoge lat ook te maken hebben met het feit dat je jezelf vaak vergelijkt met anderen. Dat je kijkt naar hoe anderen het doen. Bijvoorbeeld in de rol als moeder, collega of vriendin. Zo creëer je voor jezelf een perfect plaatje waar je aan moet voldoen, maar die jou heel veel energie kost. Omdat jij dit niet bent. Weet jij wat jouw ideaalbeeld is?
Loslaten wie je denkt te moeten zijn
Het kan zo maar zijn dat je erachter komt dat je hard je best aan het doen bent om een ander tevreden te stellen of je ideaalbeeld waar te maken. Daardoor ben je wie je denkt te moeten zijn. Om dit los te laten, heb je mildheid voor jezelf nodig. Want nu ben je vaak kritisch op jezelf en daardoor zit je niet lekker in je eigen leven. Dat geeft stress en spanning in je lichaam.
Door aardig en mild voor jezelf te zijn creëer je meer innerlijke rust. Ervaar je kalmte om zelf tevreden te zijn als je iets goed hebt gedaan. Om je verbonden te voelen met jezelf en met anderen. Om je veilig te voelen in jezelf. Dan komt je lichaam tot rust en ontspant het.
Vraag aan jou:Â Wanneer is het goed of genoeg voor jou?
Ga uit van jĂłuw behoefte of wens, wat je dan anders doet en wie of wat je daarvoor nodig hebt.
Loslaten wat je denkt of doet en niet meer past
Langzaamaan zie je in dat je vooral vanuit je hoofd leeft. Daardoor zit je vast en voel je veel spanning. Op het moment dat je meer mee beweegt met het leven, dan zie je dat er ruimte ontstaat die je kan opvullen met de dingen die je al langer wilt doen. Voor jezelf, vanuit je eigenwaarde. Voor je werk, je omgeving en met je gezin.
In beweging zijn en blijven vanuit de vraag wat jouw wens of behoefte is, jouw intrinsieke motivatie, is onderdeel van het leven. Zie het als iets natuurlijks waardoor je voelt wat je nodig hebt. Als je op die manier leeft, maak je ook makkelijker en bewuster keuzes die passen bij jouw eigen balans. Vanuit je hart, vanuit wat echt belangrijk is.
đĄ Tip: acceptatie
Accepteer dat het niet altijd (meteen) goed hoeft te gaan. Dat als er geen balans is, dat het ook oké is. Stapje voor stapje komt die balans weer terug. En gaat het weer weg en komt het weer terug. Ook dat is in beweging. Daar ben je mens voor. Wees je hier bewust van en blijf lief voor jezelf.
Als je hier meer over wilt weten, lees dan verder in het PosiYou InspiratieDoeBoek 2.

De auteur: Yura Boerma
Yura van Happlify crew member PosiYou is één van de eerste coaches die zich bij Happlify aansloot. Het is de go-to als je opzoek bent naar meer grip op je leven. De blogposts van Yura >
Â
Interesting? Share with someone:
Wat helpt bij een ruwe en droge huid?
Baking sourdough bread: nutritious, pure and surprisingly easy