De vlag kon de afgelopen weken flink aan de bak: op Koningsdag wapperde hij trots in de lentezon, op 4 mei hing hij ingetogen halfstok, en op 5 mei mocht-ie weer feestelijk in top voor Bevrijdingsdag. Misschien heb je zelf ook wel even staan twijfelen: Moet de vlag omhoog, halfstok, of mag-ie vandaag gewoon blijven zitten?
In Nederland hangen we onze vlaggen niet zomaar uit. Er zijn officiële vlagdagen, vaste regels en ook genoeg ruimte voor eigen initiatief. Laten we alles eens overzichtelijk op een rijtje te zetten. Tijd voor wat vlag-etiquette!
De officiële vlagdagen in Nederland
Op deze dagen mag de Nederlandse vlag uit van zonsopgang tot zonsondergang – zonder dat je een speciale reden nodig hebt. Gewoon lekker meedoen met het land.
- 27 april – Koningsdag
- 4 mei – Dodenherdenking (halfstok tot 18.00 uur, daarna eventueel in top)
- 5 mei – Bevrijdingsdag (eens in de 5 jaar officieel, dus weer in 2030)
- 17 mei – Verjaardag van de kroonprinses Amalia
- 20 juni – Verjaardag Koningin Máxima
- 26 augustus – Verjaardag van de Koning Willem-Alexander (officieel: 27 april, maar 26 aug. is zijn naamdag)
- Prinsjesdag – derde dinsdag in september
- 19 november – Verjaardag Koning Willem III (herdenking, optioneel)
Let op: deze dagen kunnen variëren of uitgebreid worden. Check dus altijd even de vlaginstructie op rijksoverheid.nl voor de meest actuele info.

Mag je zelf ook een vlagdag verzinnen?
Zeker! Voor je eigen feestje, verjaardag, of als je kind geslaagd is, dan mag de vlag uit, en vaak ook nog met schooltas eraan. Dat is een typische Hollandse traditie waar niemand raar van opkijkt. Ook bij jubilea of bruiloften zie je weleens vlaggen vrolijk wapperen. Gewoon doen dus.
Een rouwvlag
Soms hangen we de vlag halfstok, dat betekent dat we herdenken of rouwen. Op 4 mei doen we dat collectief, maar het mag ook op andere dagen. Belangrijk is dan dat je het lint zwart of donkerblauw maakt en dat de vlag tot halverwege de stok hangt.
Vlaggen zonder vlaggenmast?
Geen probleem. Heb je geen vlaggenstok, dan kun je ook creatief zijn. Een kleine vlag in je venster, een vlaggetje in de tuin, of een stoffen vlag aan het balkon werkt net zo goed. Zolang het met respect gebeurt, zit je goed.
De vlag als vrolijke bedrijfsboodschap
Wist je dat de vlag ook zakelijk een krachtig communicatiemiddel is? Voor ondernemers is het een eenvoudige, maar opvallende manier om te laten zien: hier gebeurt iets leuks! Denk aan een nieuwe winkelopening, een verjaardagsactie of een jubileum. Een vrolijk wapperende vlag trekt de aandacht en geeft direct een feestelijk signaal af. Bovendien kun je voor je bedrijf eigen vlaggen laten bedrukken geheel in eigen branding. Een goed geplaatste vlag kan direct de aandacht trekken en een blijvende indruk achterlaten. Denk aan nationale vlaggen die trots wapperen voor ambassades of bedrijven die hun merklogo op grote vlaggen tonen. Deze visuele signalen zorgen ervoor dat je bedrijf herkenbaar en memorabel wordt.
Tot slot: hup, de vlag uit!
Of je nou je kind viert, de koning eert, of gewoon de lente voelt kriebelen, vlaggen zorgt voor dat beetje extra trots en verbondenheid. En zeg nou zelf: een wapperende vlag maakt zelfs een bewolkte, grijze dag net een beetje feestelijker.
Beeld: Unsplash
Interessant? Mit jemandem teilen:
Krullend haar wassen: zo doe je dat!
Wie Me-Timing Ihnen hilft, die dunklen Wolken zu vertreiben: 5 Tipps zur Selbstfürsorge