Droom jij van verre oorden? Marokko, Indonesië, India, Canada of misschien wel een road-trip door Zuid-Europa. Wanneer je Wanderlust begint te kriebelen, weet je het zeker: ik wil mijn droomreis maken. Of dit nu een sabbatical is van een jaar, een lange vakantie van een maand of een trip voor onbepaalde tijd, wij geven je tips voor het plannen van jouw droomreis. Zo ga je onbezorgd jouw avontuur tegemoet.
Financiële plaatje
Een droomreis hoeft geen droom te blijven, maar het begint wel met een realistisch financieel plan. Hoeveel kun je sparen voordat je vertrekt? Zet op een rij wat je maandelijkse vaste lasten zijn (ook thuis, zoals je huur of zorgverzekering) en wat je verwacht uit te geven op reis. Denk aan vervoer, overnachtingen, eten, activiteiten en noodgevallen. Maak vervolgens een spaardoel en kijk hoe lang je nodig hebt om dat bedrag bij elkaar te krijgen.
💡 Extra tip: open een aparte reisrekening en stort hier elke maand een vast bedrag op. Zo groeit je reispotje gestaag en blijft het overzichtelijk. Geen zin om zo lang te wachten? In sommige gevallen kun je ook gebruikmaken van een persoonlijke lening (laat je goed informeren naar de voorwaarden). Zo hoef je je droom niet uit te stellen.

De routeplanning
De wereld ligt aan je voeten! Maar waar begin je? Start met een lijstje van landen of plekken die je écht wilt zien. Kijk vervolgens naar het klimaat (wanneer is het regenseizoen?) en eventuele visumvereisten. Probeer ook een logische route uit te stippelen om onnodige vlieg- of reisdagen te vermijden.
Bepaal of je alles van tevoren wilt vastleggen of liever met de flow meegaat. Een globale route geeft houvast, maar laat vooral ook ruimte voor spontane plannen. Want soms ontmoet je mensen of hoor je over plekken die je reis nóg mooier maken.
Verzekeringen en inentingen
Niet het spannendste deel van je voorbereiding, maar wél heel belangrijk. Check of je huidige zorgverzekering werelddekking biedt. Zo niet, dan is een aanvullende of tijdelijke reisverzekering een must. Let ook op dekking bij avontuurlijke sporten, medische hulp en repatriëring.
Daarnaast is het slim om ruim op tijd bij de GGD of een reiskliniek langs te gaan voor advies over vaccinaties. Sommige inentingen zijn verplicht, andere worden sterk aangeraden. En voor bepaalde landen heb je een bewijs nodig om binnen te komen.

Ontmoet anderen
Alleen reizen betekent niet dat je alleen bent. Integendeel: onderweg ontmoet je vaak sneller mensen dan thuis. Boek bijvoorbeeld eens een hostel of sluit je aan bij een georganiseerde dagtrip of hike. Ook apps als Backpackr, Meetup of Couchsurfing kunnen helpen om contact te leggen met andere reizigers of locals.
Vergeet ook niet om thuis alvast wat online community's te volgen, zoals Facebookgroepen of Redditfora. Zo doe je inspiratie op, krijg je tips en wie weet spreek je al mensen af vóórdat je op het vliegtuig stapt.
Interessant? Deel met iemand:
Van ‘ja’ naar ‘wow!’ - 5 originele ideeën om je verloving te vieren
Budgetvriendelijke tips voor een frisse look in huis zonder hoge uitgaven