Happlify: de leukste shopping guide + blog

Nutella. Deze zoete hazelnootpasta maakt van je gortdroge crackertje een hemels gebakje. 5 februari is het Wereld Nutella Dag en daarom bij deze hierbij leuke (en minder leuke) Nutella feitjes.

Nutella feit 1 - Nutella is tijdens de Tweede wereldoorlog uitgevonden door de Italiaanse banketbakker Pietro. In die tijd kwam er een rantsoen op cacao waardoor de bakker niet meer genoeg chocolade had. Daarom ging hij gemalen hazelnoot gebruiken om de chocolade op te vullen te maken en de rest is geschiedenis!

Nutella feit 2 - Nutella is big (family) business! Michele Ferrero, die het recept van zijn vader Pietro perfectioneerde en Nutella creëerde, werd in 2008 de rijkste man van Italië met een geschat vermogen van $11 miljard dollar. Deze Ferrero stierf in februari 2015 op 89-jarige leeftijd. Kleinzoon Giovanni Ferrero is nu de CEO.

Nutella feit 3 - De naam Nutella is een samenvoeging van twee talen. ‘Nut’ is Engels voor noot en ‘Ella’ is Latijns voor zoet.

Nutella feit 4 - Je zegt niet ‘Nuutellaa’ maar je spreekt het woord op deze manier correct uit: New-tell-uh. Ik heb het niet verzonnen.

Nutella feit 5 - Je mag je kind geen 'Nutella' noemen. In 2015 wilde een Frans echtpaar hun dochter de naam 'Nutella' geven, maar de rechter stond dit niet toe. Deze vond het ongepast en redde dit arme meisje van een leven vol spot en vernedering.

Nutella pannenkoeken

Nutella feit 6 - Als je Nutella chocoladepasta noemt, word je aangeklaagd. In Italië. Volgens de Italiaanse wet mag Nutella geen 'chocoladepasta' worden genoemd, omdat het niet voldoet aan de vereisten voor minimale cacaobestanddelen.

Nutella feit 7 - Hou je vast. Elke 2,5 seconde wordt ergens ter wereld een pot Nutella verkocht. Bonusfeitje: in 160 landen kun je Nutella trouwens kopen.

Nutella feit 8 - Van alle potten die jaarlijks worden verkocht kun je 1000 voetbalvelden besmeren.

Nutella feit 9 - Om een idee te krijgen van de hoeveelheid. De jaarlijkse productie van de pasta weegt ongeveer evenveel als de Empire State Building.

Empire State Building

Nutella feit 10 - Nog één voor je beeldvorming: ieder jaar gaat een kwart van de wereldwijde hazelnoot oogst op aan de productie van Nutella.

Nutella feit 11 - Nice to know. In één pot Nutella van 750 gram zitten naar liefst 97 hazelnoten.

Nutella feit 12 - Lange tijd waren de ingrediënten in Europa en Amerika verschillend. Inmiddels claimt claimt Nutella zelf dat het recept wereldwijd hetzelfde is. Nutella wordt gemaakt "door zeven ingrediënten, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt". Suiker, palmolie, hazelnoten, melk, cacao, lecithine en vanilline.

Nutella feit 13 - Wist je dat er speciale sloten voor de nutellapot bestaan? Zo bescherm je de inhoud van je pot tegen je huisgenoten of... jezelf. Op Etsy vind je verschillende Nutella sloten en er is ook een roze!

Nutella slot

Nutella feit 14 - Minder leuk: één eetlepel Nutella bevat 100 calorieën en een kilopot bevat meer dan 5.000 calorieën. FYI: een 3 kilo Nutella emmer bestel je voor €33,99 (yep, dat is 15.000 calorieën)

Nutella feit 15 - Ben je net zo'n grote Nutella-fan als ik dan is er goed nieuws. Etsy staat vol met Nutella fan spullen en ook bij Bol.com vind je leuke Nutella stuff zoals deze Nutella-sokken - €11,95

Nutella sokken

Nutella feit 16 - Heb je het over Nutella, dan kan dit feit niet ontbreken. In juni 2015 veroordeelde de Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, de consumptie van Nutella op de Franse televisie, omdat het met palmolie is gemaakt. Het World Wide Fund for Nature merkt op dat de palmoliehandel vaak de leefgebieden van bedreigde diersoorten zoals neushoorns en tijgers vernietigt, hoewel Ferrero zich heeft verplicht tot duurzame winning van palmolie. De Italiaanse minister van Milieu, Luca Galletti, was echter niet blij met deze aanval op de gewaardeerde export van Italië en eiste een verontschuldiging, net als een andere Italiaanse politicus. Royal tweette later in het Frans (zoals vertaald door Twitter): “Duizend excuses voor de controverse over #Nutella. Akkoord om de voortgang te markeren.” Nutella lijkt daarna de inwinning van palmolie duurzamer te regelen, al kan ik dat als leek niet met 100% bevestigen. Op de website van Nutella vind je dit Palmolie statement.

Happy World Nutella Day

Sinds ik vorig jaar heel anders ben gaan eten in verband met de chronische migairine die ik had, mis ik eigenlijk niet zoveel. Maar Nutella staat toch wel in mijn top 5 van dingen de die ik stiekem soms wel mis. Dat moet jou niet natuurlijk weerhouden en daarom wens ik je een heel happy World Nutella Day!

Bronnen: Mentalfloss.com en Spoonuniversity | foto: Marko Blažević - Unsplash 

 

Mariko Naber

De auteur: Mariko Naber

Branding expert en online ondernemer Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Happlify, Sell your stuff online en branding agency Loaded ink BNO. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice.

  

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.