Happlify: de leukste shopping guide + blog

Als je huis meer waard is dan de hypotheek die erop rust, dan spreken we van overwaarde, ook wel eigenwoningreserve genoemd. Overwaarde is een vorm van vermogen. Dit vermogen heb je alleen niet op je bankrekening staan, dus je kunt er niet zoveel mee doen. Dat is waar de overbruggingshypotheek om de hoek komt kijken. Heb je hier nog nooit van gehoord of weet je niet precies wat het inhoudt? Dan is dit artikel voor jou. 

In deze blog leggen we uit wat deze hypotheekvorm precies inhoudt en wanneer je hem nodig kunt hebben. Geen 'happy' onderwerp, wél handig om te weten. Lees dus snel verder.

De overbruggingshypotheek uitgelegd

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een overbruggingshypotheek nu precies? Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Het is een hypotheek waarmee je de overwaarde in je huidige woning alvast op kunt nemen. Deze kun je vervolgens gebruiken om de financiering rond te krijgen op een nieuwe woning die je wilt aanschaffen.

De overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je lost tussentijds dus niet af, maar pas op het moment dat je je oude huis verkoopt. Dan komt de overwaarde van je woning vrij en kun je de lening in één keer afbetalen.

Hoewel je tijdens de looptijd van de lening dus niet aflost, moet je natuurlijk wel rente betalen. Hoeveel rente je moet betalen, hangt af van hoeveel overwaarde je wilt vrijmaken en van de actuele hypotheekrentes. Hoe hoger het leenbedrag en hoe hoger de hypotheekrentes, hoe meer je maandelijks aan rente moet betalen.

Wanneer heb je hem nodig?

Je kiest voor dit type hypotheek als je de overwaarde in je huidige woning wilt gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning, maar je je huidige woning nog niet verkocht hebt. Met deze hypotheek kun je de kredietverstrekker je overwaarde als het ware laten “voorschieten”, waardoor je de financiering op je nieuwe huis rond kunt krijgen.

Bijkomende kosten

We noemden net al even dat je over een overbruggingshypotheek rente betaalt. Maar naast rente komen er ook nog andere kosten kijken bij deze financieringsvorm. Zo betaal je bij het afsluiten van de lening ook afsluitkosten. Deze liggen meestal zo rond de € 500 - € 650. Naast de afsluitkosten, kun je ook te maken krijgen met advieskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het (optionele) adviesgesprek dat je hebt met de hypotheekverstrekker. De kosten van dit gesprek liggen meestal zo rond de € 2.000. Tot slot moet je rekening houden met taxatiekosten, notariskosten en dubbele woonlasten.

Er komt ook een bepaald risico kijken bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek. Zo zou de verkoopprijs van je oude woning tegen kunnen vallen, waardoor je niet het volledige bedrag van de overbruggingshypotheek kunt afbetalen. Voor je besluit deze hypotheek af te sluiten, is het verstandig om voor jezelf de afweging te maken of je comfortabel bent met dit risico. Het kan geen kwaad om je hierover te laten adviseren door een hypotheekadviseur.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.