Eind april stapten we nietsvermoedend de bus uit die ons naar Inverness had gebracht. We keken uit over het prachtige meer van Loch Ness, waar we een boottochtje gingen maken op zoek naar je weet wel. Voordien hadden we nog een uur en zo gingen we het Lochness Clansman Hotel binnen voor een kop koffie en ontdekten we de beste taart EVER: Schotse Sticky toffee pudding cake.

De koffie ruilde ik zelf trouwens in voor een flesje Thistly Cross Strawberry Scottish Cider. Een perfecte combinatie met de toffee cake als je het mij vraagt.

Schotse Sticky toffee pudding cake and Thistly Cross Strawberry Scottish Cider

Wat is Schotse Sticky Toffee Pudding Cake?

Schotse Sticky Toffee Pudding Cake, ook bekend als Sticky Toffee Pudding, is een verrukkelijk dessert dat zijn roots heeft in Schotland, hoewel het in heel Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar is. Het is een warme, sticky cake die doordrenkt is met een rijke toffee/caramelsaus, wat zorgt voor zijn kenmerkende plakkerige en zoete smaak. Het is er in veel soorten en maten, maar de beste is toch wel de taart waar de toffee/caramelsmaak door de hele taart is verwerkt.

Waar komt Sticky Toffee Pudding Cake vandaan?

Hoewel het bekendstaat als "Schots", is de oorsprong van Schotse Sticky Toffee Pudding Cake eigenlijk onderwerp van enige discussie. Een verhaal suggereert dat de taart voor het eerst werd gecreëerd in de jaren 60 van de 20e eeuw door chef-kok Francis Coulson van het Sharrow Bay Country House Hotel in Engeland. Hij zou een bestaand recept hebben aangepast om deze heerlijke lekkernij te perfectioneren. Hoe dan ook, dit dessert heeft zich snel verspreid en is een geliefd onderdeel geworden van de Britse culinaire traditie.

Maar... ga je ooit naar Lochness? Doe dan, naast een boottocht, ook een bezoekje aan het Lochness Clansman Hotel waar wij voor het eerst Sticky toffee pudding cake aten. We hebben Nessy niet gespot, maar de taart maakte alles goed ;-)

Lochness Clansman hotel

Recept voor Schotse Sticky Toffee Pudding Cake

Nu je meer weet over dit heerlijke dessert, wil je het misschien zelf eens proberen. Ik vond inmiddels talloze recepten, maar bij Kokenenbakkendoejezo.nl vond ik een recept dat volgens mij ontzettend dicht in de buurt komt. Want het Lochness Clansman Hotel wil mij natuurlijk hun recept niet geven...

Benodigdheden

  • 2 ronde springvormen van 20 cm
  • Hakmolentje
  • Garde
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Spuitzak met kartel spuitmondje
  • Zeef

Ingrediënten voor het cakebeslag

  • 250 gram dadels
  • 225 ml kokend water
  • 1,25 tl baksoda
  • 225 gram bloem
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout

Voor de toffee / caramel saus

  • 150 ml slagroom
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 90 gram roomboter
  • Snufje zout (liefst zoutflakes)

Voor de botercrème

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 215 ml melk
  • 35 gram bloem
  • 50 ml toffeesaus (van hierboven)

Bereidingswijze

Bereidingswijze voor de Cakelagen

  1. Voorbereiding: Verwarm je oven voor op 180°C en vet twee ronde springvormen in. Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier.

  2. Bereid de dadels voor: Snijd de dadels doormidden, ontpit en plaats ze in een schaaltje. Voeg de baksoda toe en giet kokend water over de dadels. Laat dit mengsel 15 minuten staan. Na 15 minuten doe je de geweekte dadels in een hakmolentje en maal je ze tot een gladde puree.

  3. Maak het beslag: In een mengkom van een keukenmachine, combineer de boter, bruine suiker, vanille-extract, pannenkoekenstroop en een snufje zout. Mix het geheel gedurende 2 tot 3 minuten totdat het een romige consistentie heeft. Voeg één voor één de eieren toe, wachtend tot elk ei volledig is opgenomen voordat je het volgende toevoegt. Voeg dan de gepureerde dadels toe en meng nog een minuut.

  4. Voeg de droge ingrediënten toe: Zeef de bloem en bakpoeder boven de mengkom en spatel dit voorzichtig door het beslag.

  5. Verdeel het beslag: Giet het beslag gelijkmatig in de voorbereide bakvormen.

  6. Bak de cakes: Plaats de bakvormen in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende ongeveer 30 tot 35 minuten, of totdat de cakes stevig aanvoelen en goudbruin zijn.

  7. Afkoelen: Haal de cakes uit de oven en laat ze 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je ze voorzichtig uit de springvorm haalt en op een taartrooster plaatst.

  8. Snijd de taarten: Snijd de bovenkant van taarten voorzichtig gelijk en recht met een scherp mes. Houd er rekening mee dat de taarten nog warm zijn, dus wees voorzichtig om ze niet te beschadigen.

Bereidingswijze voor de Toffeesaus:

  1. Begin met de toffeesaus: Terwijl de taarten afkoelen, kun je beginnen met het maken van de toffeesaus.

  2. Smelt de boter: Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur.

  3. Voeg ingrediënten toe: Voeg de slagroom, donkerbruine basterdsuiker en pannenkoekenstroop toe aan de gesmolten boter. Laat het mengsel zachtjes koken op laag vuur gedurende ongeveer 5 minuten, terwijl je voortdurend roert. De saus zal wat indikken tijdens het koken. Voeg een snufje zout toe en roer het door.

  4. Reserveer een deel van de saus: Giet 50 ml van de toffeesaus apart in een schaaltje (dit heb je later nodig voor de botercrème). Giet de overige 100 ml toffeesaus over de twee cakelagen. Omdat de taart nog warm is, zal de saus in de cakes trekken en ze lekker kleverig maken.

  5. Laat afkoelen: Laat de overige toffeesaus afkoelen, en laat ook de cakelagen volledig afkoelen.

Bereidingswijze voor de Botercrème:

  1. Maak de botercrème: Zodra de cakelagen voldoende zijn afgekoeld, kun je beginnen met de botercrème.

  2. Bereid de bloempap: Doe de melk en bloem in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Blijf constant roeren tot het mengsel een dikke pap wordt. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. De pap is dik genoeg wanneer een houten satéprikker rechtop kan blijven staan in het mengsel.

  3. Zeef en koel af: Zeef het bloempapje in een hittebestendige kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

  4. Maak de botercrème: Mix de boter en poedersuiker gedurende 5 minuten tot een glad geheel. Voeg vervolgens het afgekoelde bloempapje toe en mix nog eens 5 minuten. Voeg tot slot de gereserveerde toffeesaus toe en mix kort totdat de toffeesaus volledig is opgenomen in de botercrème.

Sticky Toffee Taart opbouwen:

  1. Plaats de eerste cake: Leg een van de cakelagen op een bord of taartkarton.

  2. Voeg botercrème toe: Spuit toefjes botercrème op de eerste cakelaag, beginnend aan de buitenrand en werkend naar het midden van de taart.

  3. Plaats de tweede cake: Leg de tweede cakelaag bovenop de botercrème.

  4. Toffeesaus toevoegen: Giet voorzichtig zoveel van de overgebleven toffeesaus over de taart als je wilt. Je kunt een deel van de saus ook bewaren om over de taartstukken te gieten bij het opdienen.

  5. Snijd en geniet: Snijd de taart in stukken en je kunt gaan genieten van je overheerlijke Sticky Toffee Taart!

Als helemaal tot hier hebt gelezen dan zit er maar één ding op: Schotse Sticky toffee pudding cake maken! Het is een onweerstaanbaar dessert met een rijke geschiedenis. Probeer dit recept eens uit en ontdek zelf waarom het zo geliefd is. Smakelijk eten!

Dankjewel Renate van Kokenenbakkendoejezo.nl

Renate, de gepassioneerde oprichter van Koken&Bakken deelt haar liefde voor koken en bakken. Haar website is een bron van inspiratie voor gezonde en feel good recepten, waarbij ze laat zien dat heerlijke maaltijden niet moeilijk hoeven te zijn. Naast hartige gerechten, biedt ze ook heerlijke taarten en toetjes voor speciale gelegenheden of gewoon voor een smakelijk tussendoortje. Laat je inspireren door haar passie voor lekker eten! Haar Instagram account is ook super leuk om te volgen!

Beeld: Koken&Bakken en Lochness Clansman Hotel

💬 Vertel, ga jij dit recept proberen?

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.