De onigiri, een driehoekige rijst sandwich en misschien wel het meest geliefde comfort food van Japan, staat al lang niet meer in de schaduw van sushi en ramen. In de Japanse supermarkt waar ik jarenlang gewerkt hebt gingen ze als zoete broodjes over de toonbank en nu verschijnen ze hier ook steeds vaker in het straatbeeld. Tijd dus om deze topper binnen de Japanse eetcultuur in het zonnetje te zetten én je te laten zien hoe je ze makkelijk zelf maakt.

Een reis terug in de tijd

Onigiri bestaan al sinds In de Heian-periode (794–1185), om rijst langer houdbaar te maken voegden Japanners er zout aan toe om als balletjes mee te nemen voor onderweg. Het noriblad (zeewier bekend van de sushi-rol) eromheen kwam wat later. In de Edo-periode groeide de onigiri uit tot een ideaal lunchgerecht voor reizigers en samurai; handig mee te nemen en makkelijk te eten zonder bestek.

Tegenwoordig kom je onigiri overal tegen in Japan: in de bentobox, bij picknicks tijdens het sakura seizoen, en in elke konbini, de Japanse supermarkten to -go. Niet alleen lekker voor de lunch, maar ook een voedzaam tussendoortje.

Hoe maak je onigiri?

Een onigiri is niet al te moeilijk om te maken en je kunt hem vullen met jouw favoriete smaakmaker. Met wat oefening maak je ze gewoon met de hand, maar er zijn ook super handige vormpjes te koop!  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Voor 6 stuks heb je nodig:

  • 200 gr Japanse kleefrijst (kortkorrelige rijst ook wel sushi-rijst genoemd),
  • zout is een optie, hoeft niet
  • een vulling naar keuze, in dit geval een blikje tonijn aangemaakt met 1 el QP mayonaise en een tl sojasaus
  • een onigiri vorm
  • 1 nori-blad in 6 reepjes geknipt

Stap-voor-stap:

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat die iets afkoelen.
  2. maak het vormpje een beetje nat, dan blijft de rijst niet zo plakken,
  3. schep wat rijst tot de helft in het vormpje, doe er een eetlepel vulling in en vervolgens nog wat rijst. Druk het deksel er stevig op en klik de onigiri uit het vormpje.
  4. Wikkel er een strookje nori omheen, zo voorkom je dat hij uit elkaar valt bij het oppakken.

💡 Tip: in plaats van een vulling kun je de onigiri door de furikake (een Japanse kruidenmix) rollen en meteen opeten!

De lekkerste onigiri, klassiekers en verrassingen

De vulling maakt de onigiri en hier zijn een paar populaire (en verrukkelijke) varianten:

  • Umeboshi (ingelegde pruim): zuur, en zout, een klassieker voor de kenner. Als je het kan vinden zijn fijngesneden shiso-blaadjes erbij een gouden combi.
  • Sake (gegrilde zalm): zacht en hartig, dat lust bijna iedereen wel.
  • Tuna mayo: tonijn met Japanse mayonaise, de Japanse versie van een broodje tonijnsalade.
  • Kombu (gemarineerd zeewier): zoetig, umami en verrassend.
  • Okaka (katsuobushi met sojasaus): geraspte tonijnvlokken, vaak te vinden bij een Oosterse toko, hartig en droog van textuur.

Verrassend anders, maar niet minder lekker zijn de moderne varianten met kimchi, avocado of zelfs gebakken ei!



💡 Tip: er bestaat ook nog zoiets als de yaki-onigiri, die bestrijk je met een mengsel van miso, mirin en sake en bak je in wat boter goudbruin.

Dus, zoek je een snelle lunch, een originele snack voor onderweg of een lief cadeautje uit de Japanse keuken; met een onigiri zit je altijd goed.

Ingrid Beijer - Roppongi

De auteur: Ingrid Beyer

Ingrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.