Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Zo, daar staan we dan op spekglad ijs. Want Google maar eens op ‘werking edelstenen’ en je krijgt meer dan 300K pagina’s om door te lezen. Helpt amethist tegen hoofdpijn? Krijg je kracht van tijgeroog agaat armband? Zorgt bergkristal voor helder inzicht? Kunnen edelstenen je blij of gelukkiger maken? Nee én ja. Wait what?! Lees maar eens verder.

Zelf ben ik een nuchtere Zeeuw die sinds haar negende jaar halfedelstenen spaart. Gekleurde steentjes, mineralen en ook fossielen stonden bij mij in mijn kinderkamer uitgestald met naambordjes. Een echte edelstenen nerd dus. Ik vond het razend interessant waar de stenen vandaan kwamen en las de folder met werking van de stenen werkelijk kapot. Maar geloven deed ik het nooit echt. Ik wílde het wel, maar als je uit de klei getrokken bent dan lukt het toch nooit echt voor 100%.

Edelstenen werken of niet?

Edelstenen en volle maan

Nu moet ik toegeven dat ik mijn stenen wel eens in het raamkozijn leg met volle maan om ze op te laden. Mijn man en zoon zien het oogluikend toe. Maar geloven dat een paarse steen mij van migraine afhelpt. Not in a million years. Toch blijft het me trekken en dat is zeker niet voor niets. Want na het nodige speurwerk kan ik je toch ook wat positiefs vertellen. En waarschijnlijk weet je zelf het antwoord al.

De wetenschap over de werking van edelstenen

"Een kristal kan warm worden als je hem op je lichaam legt of vasthoudt, dus hij kan warmte uitstralen. Dat kun je ervaren als iets helends", zegt Joep Peters, promovendus aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in kristallen. "Maar als je een kristal neerlegt, straalt hij niets uit.” Dus kun je stellen, in natuurkundig opzicht, dat kristallen niet een wetenschappelijk bewezen helende werking hebben.

Joep stelt dat, omdat edelstenen zo bijzonder voor ons zijn door hun kleur en vorm, mensen er graag helende krachten aan toekennen. 

Amethist helend

Kristaltherapie

Hoe kan het dan dat er toch geclaimd wordt dat kristallen je kunnen helen? Volgens Andrea Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Leiden, veroorzaken kristallen een sterk, positief placebo-effect als je daarin gelooft. "Als je ergens veel waarde aan hecht, zoals zo’n steen in de hoek van je kamer of om je nek, dan heb je daar positieve lichamelijke en geestelijke effecten van. Je kan je er écht beter door voelen.”, aldus Evers.

Positieve verwachtingen, die je kunt hebben bij kristallen, hebben volgens de psycholoog écht een goed effect op onze psyche en ons lichaam.

Zo werkt het placebo effect.

Affirmatie is het toverwoord

Toen ik zelf nog een sieradenmerk had en we daar edelstenen gebruikten heb ik ook nooit kunnen claimen dat je door rozenkwarts de liefde van je leven gaat vinden. Wel beschreven we dat rozenkwarts de steen symbool staat voor liefde en vriendschap. Als je iemand een sieraad cadeau doet hiermee dat je de liefde voor hem of haar hiermee benadrukt. Hoe mooi is dat?

De benadering van Jewels with Flair is precies zo, kijk maar eens naar de sieraden met symbolische betekenis.
Edelstenen jewelry

Edelstenen dienden bij Happy Whatever als inspiratie voor deze bijzondere Rainbowmaker Crystal raamstickers die voor magisch regenbooglicht zorgen in huis.
Rainbowmaker Crystal

Long story short: kunnen edelstenen je gelukkiger maken?

Edelstenen hebben dus zelf geen (wetenschappelijk bewezen) helende krachten. Maar met jouw eigen affirmatie kunnen ze je wel beter laten voelen. Je kunt zelf namelijk veel meer met een positieve mindset dan je denkt, en als losse edelstenen of edelstenen sieraden je daarbij kunnen helpen, prima toch?!

Ben je er nog niet zo van overtuigd dat je met je gedachten effect hebt op je lichaam? Kijk dan zeker deze video eens.

 

Mariko Naber

De auteur: Mariko Naber

Branding expert en online ondernemer Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Happlify, Sell your stuff online en branding agency Loaded ink BNO. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice.

  

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.