We kennen het allemaal wel: je denkt dat de zomer voorbij is, je trekt je herfstjas uit de kast en bam, ineens is daar nog zo’n heerlijke week met zon en hoge temperaturen. Het voelt bijna als een cadeautje. Dat noemen we dus Indian summer. Maar wat is het nu precies, waarom heet het zo en hoe haal je er het meeste uit? Hier lees je alles over deze heerlijke zomerse bonus.

Wat is Indian summer precies?

Een Indian summer is een periode van warm en droog weer in het najaar, meestal rond september of oktober. Het gebeurt vooral in de gematigde klimaten van Europa en Noord-Amerika. Het is eigenlijk de perfecte afsluiter van de zomer; net als je je hebt ingesteld op de herfst, kun je nog even genieten van zomerse temperaturen.

Meestal komt een Indian summer voor nadat de eerste kou van de herfst al is geweest. Dit maakt het extra speciaal, want iedereen is al een beetje in herfstmodus, en dan ineens… zomer! Het is de tijd om weer even je slippers aan te trekken en nog wat vitamine D te tanken.

Waarom noemen we het een Indian summer?

De oorsprong van de term Indian summer is niet helemaal duidelijk, maar er zijn een paar interessante theorieën. Een van de meest geaccepteerde ideeën is dat het woord afkomstig is uit Noord-Amerika, waar de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, deze tijd van het jaar gebruikten om nog snel voorraden aan te leggen voor de winter. Het warme weer maakte het makkelijker om te reizen en te jagen.

Een andere theorie zegt dat de warme, oranjeachtige gloed van de zon in de herfst doet denken aan de kleuren die je associeert met traditionele Indiaanse kunst en kleding. Hoewel het niet helemaal zeker is waar de term vandaan komt, past het wel perfect bij dat magische, haast onverwachte warme najaarsgevoel.


Wat kun je doen tijdens een Indian summer?

De grote vraag is natuurlijk: hoe maak je optimaal gebruik van zo'n prachtige Indian summer? Hier zijn een paar tips om die onverwachte zomerse dagen volledig te omarmen.

1 - Lekker naar buiten
Dit is dé kans om nog een laatste keer te genieten van buitenactiviteiten voordat de koude dagen echt toeslaan. Pak de fiets voor een mooie tocht, maak een lange wandeling of geniet van een kopje Pumpkin spice koffie in de zon op een terrasje.

2 - Organiseer een spontane BBQ
Had je eigenlijk al afscheid genomen van de BBQ voor dit jaar? Foutje! Haal hem uit de schuur, nodig wat vrienden uit en geniet van een onverwachte BBQ in je tuin of park. Het is meteen een mooie manier om de zomer op een gezellige manier af te sluiten.

3 - Ga op mini-vakantie
Als het even kan, is een korte roadtrip of weekendje weg ideaal tijdens een Indian summer. Denk aan een gezellig verblijf aan de kust of een knusse bed & breakfast op het platteland. Er is niets beters dan onverwachts nog een paar dagen te kunnen ontspannen in de zon.

Lees ook 👉 Ontdek de vrijheid: 4 essentiële tips voor een perfecte roadtrip

4 - Doe wat extra tuinwerk
Een Indian summer is ook een uitgelezen moment om nog wat te doen in je tuin of op je balkon. Plant nog wat herfstbloeiers, ruim je tuin op of oogst de laatste groenten uit je moestuin. Het warme weer maakt het werk in de tuin een stuk aangenamer.

5 - Pak een terrasje mee
In plaats van thuis op de bank te zitten, kun je die zonnige dagen benutten door naar je favoriete terras te gaan. Laat die herfstdrankjes even zitten en geniet nog een keer van een zomerse cocktail.

 

Indian summer: een cadeautje voor je humeur

Het leuke aan een Indian summer is dat het voelt als een extraatje, een onverwacht plezier. Juist wanneer je al afscheid hebt genomen van de zomer, krijg je nog een paar zonnige dagen om van te genieten. Het doet echt iets voor je humeur en geeft je een klein energieboostje om de wintermaanden mee door te komen.

Dus, als het kwik stijgt in oktober, weet je wat je te doen staat: geniet van die bonuszomer en maak er het beste van. Trek die zomerjurk nog één keer aan, zet je zonnebril op en haal het maximale uit de zon!

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.