Happlify: de leukste shopping guide + blog

Onderzoek van dōTERRA onthult hoe Nederlandse vrouwen ontspannen; geur, muziek en kleding worden genoemd als belangrijkste elementen voor het creëren van een ontspannen atmosfeer

Onderzoek naar de manier waarop vrouwen in Nederland tijd voor zichzelf nemen wijst uit dat ze graag naar muziek luisteren 68%, comfortabele kleding aantrekken 55% en geurkaarsen of etherische oliën gebruiken 53% om een ontspannen sfeer te creëren. Opvallend: bijna negen op de tien vrouwen neemt tijd voor zichzelf als ze thuis werken, maar deze persoonlijke tijd is korter dan wanneer ze op kantoor werken.

Onderzoek naar momenten voor jezelf

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van dōTERRA Europe, een geïntegreerd gezondheids- en welzijnsbedrijf en leider in de wereldwijde markt voor essentiële oliën, ondervroeg 2000 vrouwen en ontdekte hoe ze genieten van momenten voor zichzelf en wat deze momenten inhouden. 

“De nieuwe wereld heeft geleid tot nieuwe manieren van leven en belangrijke veranderingen in de mentaliteit, inclusief hoe we onze tijd indelen en tijd voor onszelf nemen”, zegt Isabel Bicanic, directeur van Europe Central bij dōTERRA. “dōTERRA moedigt een holistische benadering van welzijn aan, inclusief tijd nemen voor zelfzorg, wat van het grootste belang is in onze moderne wereld."

Als het gaat om het nemen van persoonlijke tijd, geeft 38% van de vrouwen aan dat ze elke dag een moment nemen. 24% zegt dat ze dit meerdere keren per week te doen en negen procent zegt dat ze maandelijks tot nooit een moment voor zichzelf nemen.

Selfcare onderzoek

De vijf belangrijkste manieren om te ontspannen

De vijf belangrijkste manieren waarop men het liefst ontspant zijn:

 1. slapen 75%
 2. luisteren naar muziek 64%
 3. naar buiten in de natuur 45%
 4. een bad nemen 43%
 5. lezen 41%

68% geeft aan dat geur een belangrijke rol speelt om te ontspannen. Met name de groep 24-34 jaar gebruikt daarom olie of kaarsen: 41%. Opvallend is dat de generatie 55+ minder belang hecht aan geur om te ontspannen en van deze doelgroep gebruikt nog geen derde oliën of kaarsen. 

"Het is duidelijk dat geur een belangrijke rol speelt bij ontspanning bij vrouwen, vooral millennials, de generatie die zich het meest bewust is van zelfzorg en de elementen die daaraan kunnen bijdragen", zegt Bicanic.

Natuur

Werken en ontspannen

Tijdens thuiswerken zeggen negen op de tien vrouwen een moment voor zichzelf te nemen: 46% doet dit regelmatig. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen thuis minder tijd nemen om te ontspannen dan wanneer ze op kantoor werken of wanneer collega's in de buurt zijn: 47% zag een afname. 15% van de ondervraagde vrouwen zag zelfs een afname van van ontspannende momenten van een uur of meer wanneer ze thuis werkten in vergelijking met op kantoor.

Top vijf manieren om te ontspannen tijdens het thuiswerken

De vijf belangrijkste manieren waarop vrouwen ontspannen tijdens het thuiswerken:

 1. Social media 49%
 2. Koffie of thee zetten 48%
 3. Muziek maken of luisteren 45%
 4. Korte wandeling maken 39%
 5. (Online) shopping 32%

Koffie drinken

Top vijf manieren waarop vrouwen ontspannen tijdens het werken op kantoor

Als ze op kantoor werken, zegt 13% dat ze geen tijd nemen om te ontspannen. Vrouwen van 55+ zijn meer geneigd om door te werken: 32% zegt geen rustmomenten te nemen. Wanneer mensen vanuit kantoor werken, nemen ze ook minder tijd om van de natuur te genieten.

Wandelen is gebruikelijk bij slechts 29% van de 45-54-jarigen, vergeleken met 64bij thuiswerken. Het gebruik van kalmerende geuren is ook minder populair op kantoor: slechts zes procent gebruikt ze wanneer collega's in de buurt zijn, vergeleken met 28% die zei dat ze geuren thuis gebruiken.

Werk en geur

De top vijf manieren waarop vrouwen ontspannen tijdens het werken op kantoor

 1. Social media 37%
 2. Koffie of thee zetten 37%
 3. Korte wandeling maken 30%
 4. Muziek maken of luisteren 24%
 5. (Online) shopping 16%

Wandelen

Top 10 manieren waarop vrouwen ontspannen in hun vrije tijd

Als vrouwen niet aan het werk zijn, staat koffie of thee zetten niet meer in de top vijf manieren om te ontspannen. Het doen van een dutje is daarvoor in de plaats gekomen. Sociale media blijven de belangrijkste manier waarop vrouwen zich ontspannen.

 1. Social media 59%
 2. Muziek maken of luisteren 53%
 3. (Online) shopping 47%
 4. Een dutje doen 47%
 5. Korte wandeling maken 44%
 6. Koffie of thee zetten 41%
 7. Tijd voor een beauty routine 37%
 8. Sporten 36%
 9. Lezen 35%
 10. Kalmerende geuren 31%

"Een ontspannen sfeer draagt ​​bij aan het algehele welzijn", zegt Bicanic. “Nu vrouwen na de pandemie terugkeren naar het kantoor, zoeken ze naar andere manieren om te ontspannen en hebben ze meer tijd voor zichzelf nodig. Het is geweldig om te zien dat geur een sleutelrol speelt bij ontspanning en dat vrouwen kalmerende geuren gebruiken om te ontspannen als onderdeel van hun holistische zelfzorgroutines."

Kalmerende geuren

Over het onderzoek

Het onderzoek is online uitgevoerd door Research Without Barriers (RWB). Alle onderzoeken zijn uitgevoerd tussen 27 september 2021 en 30 september 2021. De steekproef omvatte 2.005 Nederlandse vrouwen van 18 jaar en ouder.

Over dōTERRA

dōTERRA Europe is een geïntegreerd gezondheids- en welzijnsbedrijf en leider in de wereldwijde markt voor essentiële oliën. dōTERRA verzamelt, test, produceert en distribueert CPTG Certified Pure Tested Grade essentiële oliën en essentiële olieproducten aan meer dan vijf miljoen dōTERRA Wellness Advocates en klanten.

Door vooruitstrevende verantwoorde inkoop handhaaft dōTERRA de hoogste niveaus van kwaliteit, zuiverheid en duurzaamheid in samenwerking met lokale telers over de hele wereld via Cō-Impact Sourcing. De dōTERRA Healing Hands Foundation, een geregistreerde 501(c)(3) non-profitorganisatie, biedt middelen en hulpmiddelen aan wereldwijde inkoopgemeenschappen en liefdadigheidsorganisaties voor zelfredzaamheid, gezondheidszorg, onderwijs, sanitaire voorzieningen en de strijd tegen mensenhandel. Door de levensverbeterende voordelen van essentiële oliën, verandert dōTERRA de wereld één druppel, één persoon, één gemeenschap tegelijk. Ga voor meer informatie naar www.doterra.com/NL

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.