Happlify: de leukste shopping guide + blog

Naam: Maneki Neko (招き猫)
Omschrijving: beeltenis van een kat met een wenkend (vaak bewegend) linkerpootje
Land van oorsprong: Japan

Maneki neko betekent letterlijk 'wenkende kat' en deze Japanse geluksbrenger is inmiddels wereldberoemd. Het leuke katje werd oorspronkelijk vooral gebruikt door winkeliers, maar je vindt ze ook in tempels en restaurants. Het idee is namelijk dat de kat zwaait naar de mensen op straat, zodat ze eerder geneigd zijn om een winkel of restaurant te bezoeken. Maneki neko brengt dus vooral geluk aan ondernemers die op zoek zijn naar klanten. Tegenwoordig is er ook een versie met het rechterpootje omhoog. Deze Maneki neko zorgt over het algemeen voor geld of geluk. O ja, en hoe hoger het pootje, des te groter het geluk.De Maneki neko legende

Gelukskatjes zijn meestal van keramiek gemaakt, dragen vaak een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868). Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt.Er zijn diverse legenden over de herkomst van de talisman, maar dit is een absolute favoriet: De tempelkat - Een rijke landheer schuilde onder een boom tegen het onweer. De kat van een arme priester lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later werd de boom geraakt door de bliksem. Als dank maakte de landheer de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf werden beelden van hem gemaakt omdat hij de aanstichter van het succes was. En zo ontstonden de ontelbare beeldjes die we nu kennen.

Lucky cats

Jouw eigen gelukskatje

De gekleurde Lucky cats die je op de foto bovenaan ziet staan zijn van Donkey products en koop je o.a hier in alle kleuren van de regenboog v.a. €20,95.

Bij Applepiepieces vind je ook Lucky neko's. Deze Japanse poesjes zijn gemaakt van porselein en kundig met de hand beschilderd. Elke gelukskat heeft een eigen betekenis zoals liefde, geluk, vriendschap, plezier, bescherming, dank, kracht, vrijheid. Dat maakt, samen met de lieve prijs, het hangertje zo leuk om als cadeautje direct naar iemand te versturen. 

Lucky neko geluksbrengers Applepiepieces

Bij Roppongi, dé webshop voor Japanse snuisterijen, vind je bij de Japanse lucky charms ook veel leuke Maneki neko producten.

Roppongi maneki neko

Meer weten over dit leuke gelukssymbool? 

Kijk dan onderstaande video, waarin de legende van ‘de oude vrouw’ wordt uitgelegd.

Gelukssymbolen

Bij Happlify houden we van geluk in de breedste zin van het woord. Gelukssymbolen horen daar natuurlijk bij. Regelmatig lichten we hier een ander gelukssymbool uit. De betekenis van elk symbool is geworteld in bijgeloof, mythologie, esoterie of religie. En of een gelukssymbool je ook werkelijk geluk brengt, is aan jou en welke waarde jij er zelf aan hecht. Heb je een tip voor een gelukssymbool? Neem dan zeker even contact met ons op 🍀

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.