Je kent ze wel, die dagen waarop je jezelf het liefst als een pannenkoek oprolt in je dekbed. Snotneus, wattig hoofd, een keel als schuurpapier... Je hebt comfort food nodig. Geen soep uit een pakje, maar iets zelfgemaakts. Eerlijk en eenvoudig troostvoer.
In navolging op de populaire Italiaanse Pastina soep: Fakes (spreek uit als fah-kès). Geen fancy gedoe, geen moeilijke ingrediënten, gewoon een voedzame linzensoep die verrassend lekker is. Meer pit nodig? Een spicy upgrade die je sinussen openzet als een frisse lentebries.
Griekse eenvoud: dit is vega Fakes
Fakes is een traditionele Griekse linzensoep, ooit bedacht door slimme moeders met weinig in huis en een hoop liefde om te geven. Bomvol vezels, vitamines en verwarmende smaken. Perfect als je weerstand een zetje nodig heeft, of je gewoon behoefte hebt aan een kom troost.
Het Fakes recept (klassiek én spicy)
Voor 4 - 6 porties
- ± 300 g bruine of groene linzen (gespoeld, maar kan ook lekker makkelijk uit blik!)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 wortels, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 tl oregano (liefst gedroogd)
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder (mild)
- 1,5 liter groentebouillon
- zout en peper naar smaak
- Optioneel: scheutje rode wijnazijn, schijfje citroen/limoen of citroensap voor een frisse afwerking.
Spicy optie, voeg toe bij stap 2:
- 1/2 tl chilivlokken óf
- 1/2 rode peper, fijngehakt óf
- homemade crispy chili oil of gefermenteerde chili-knoflookpasta
Zo maak je ‘m:
-
De basis
Fruit de ui, wortel en knoflook in de olijfolie in een grote soeppan. Laat zachtjes smoren tot alles glazig is. -
Voeg smaak toe
Doe de tomatenpuree, oregano, laurierblad (en chilivlokken of rode peper als je spicy gaat) erbij. Laat even meebakken tot de tomatenpuree donkerder kleurt – dat haalt de zoetheid naar boven. -
Linzen en bouillon erbij
Voeg de linzen en bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn (ongeveer 30 - 40 minuten). -
Finishing touch
Verwijder het laurierblad, proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje azijn of citroensap voor extra diepgang.
Serveer met...
- Een snee geroosterd brood eventueel besmeerd met goede boter
- Een schep Griekse yoghurt of wat verkruimelde feta
- Wat verse koriander eroverheen
- En heb je restjes van het een of ander, dan kun je die er ook altijd in doen :)
- Of gewoon puur en zonder gedoe, in je favoriete mok, onder een dekentje
Fakes is het soort soep waar je niets ingewikkelds voor nodig hebt, behalve een beetje tijd en een flinke pan. Perfect voor een zaterdagmiddag waarop je je nét niet lekker voelt, of gewoon wat extra warmte kunt gebruiken.
De beste pan voor deze klus: Le Creuset braadpan Faitout Tradition Kersenrood #bucketlistdingen
Ga je ‘m maken? Laat vooral weten hoe je ‘m vond en of jij voor de spicy variant ging!












Interessant? Deel met iemand:
DIDI's Herfstdeals top 6: deze items wil je nu hebben (20% korting!)