Nu het zonnetje af en toe weer schijnt en steeds krachtiger wordt, wordt het tijd om de zonnebrandcrème weer tevoorschijn te halen. Wij vergeten het vaak, maar insmeren is echt een must. Er zijn drie soorten UV-straling. De meest bekende zijn UVA en UVB. Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ca 95% uit UVA-straling. Door deze straling verbrandt je huid niet maar het dringt wel diep door in je huid wat schade kan aanrichten aan je DNA en je huid veroudert. UVB is de straling die wel zorgt voor verbranding maar het zorgt ook voor vitamine D wat wel goed voor je is. Dus pak die zonneschijn wel maar smeer je wel goed in. 

Hoe werkt SPF?

De SPF (Sun Protection Factor) van de zonnebrandcrème bepaalt hoe lang je in de zon mag. Je kunt er een makkelijke berekening op los laten. Verbrand je na 10 minuten in de zon te hebben gelegen zonder zonnebrandcrème, dan verbrand je met een SPF 4 na 40 minuten en bij factor 10 na 100 minuten. Dus hoe hoger de factor hoe langer je in de zon kunt liggen. Neem je een duik in het zwembad of zee moet je je toch weer insmeren! Erg lastig allemaal maar als de zon schijnt geniet er volop van, smeer gewoon voldoende en luister naar je lichaam dan zit het wel goed.

TIP: vermijdt het liefste de zon tussen 12.00 - 15.00 uur, want dan is hij het krachtigst en verbrand je het snelst. 

Hoe werkt SPF?

Ingrediënten DIY zonnebrandcrème

  • 1 eetlepels bijenwaskorrels
  • 1 eetlepel shea butter
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels amandelolie
  • 2 eetlepels zinkoxide (meer of minder afhankelijk van de SPF die je wilt)

Bereidingswijze

  1. Smelt de bijenwas, kokosolie, shea butter en amandelolie au bain marie op een laag vuur. Voeg eventueel 1 theelepel vitamine E toe (dit helpt het langer bewaren). Wil je er een lekker geurtje aan geven kan je ook enkele druppels essentiële olie (geen citrus!) toevoegen.
  2. Zodra alles gesmolten is, voeg de zinkoxide toe en meng heel goed met een handmixer.
  3. Giet het over in een potje en laat afkoelen. Hoe meer zinkoxide je toevoegt, hoe hoger de SPF.

LET OP: You madu, de maker van dit recept, benadrukt dat je bij het zelf maken van zonnebrand nooit zeker kan zijn wat de SPF is zonder dat dit in een labo getest zou worden. Wees daarom steeds voorzichtig en vermijdt lange blootstelling aan de zon altijd tijdens de middaguren. Test je zonnebrand eerst op lichaamsdelen die wat minder snel verbranden en ga zeker niet meteen uren de zon in.

You Madu DIY zonnebrand

Mijn ervaring met dit DIY pakket
De crème ruikt wat muf als je er geen essentiële olie aan toevoegt, daarom voeg ik een lekkere geur toe en vitamine E druppeltjes voor de houdbaarheid. Zelf heb ik mijn zelfgemaakte zonnebrandcrème al een aantal keren kunnen gebruiken dus binnenkort kan de pan weer op het vuur voor de tweede lichting.

Wil je ook aan de slag?

Wil je doe het zelven, dan kan je dit pakket kopen bij You Madu waar je trouwens ook andere leuke DIY pakketten kan shoppen.
 

Auteur - Tessa Droge
Officemanager en planner als beroep en in haar vrije tijd dol op lezen, lekker eten, winkelen en reizen. De dingen waar ze zoveel plezier uithaalt test ze graag uitgebreid uit. Voor Happlify probeert ze (nieuwe) producten en schrijft over haar bevindingen. Je zal haar hier zeker nog vaker tegenkomen.

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.