Happlify: de leukste shopping guide + blog

Als zelfstandig ondernemer (grafisch ontwerper en uitgever) werk ik zowel op kantoor als thuis. Je herkent het vast wel als je ook thuis aan het werk bent; je bent net lekker geconcentreerd bezig aan de keukentafel, maar jullie moeten zo eten en dus moet je de tafel vrijmaken van jouw kantoorspullen. Of je zit net met je compagnon te face-timen en je man en kinderen hollen joelend voorbij. Het is duidelijk; je bent toe aan een eigen werkplek! Rust in je hoofd, spullen op zijn plek en aan de slag! Maar waar moet jouw werkplek dan aan voldoen om ‘perfecte werkplek’ genoemd te worden? Wil je dat je werkruimte aanvoelt als een productieve retraite? Lekker helemaal zen aan de slag? Het kan!

Wat jij nodig als je thuis werkt? Een plek zonder rommel op je bureau, geen zaken om je heen die je kunnen afleiden. Met natuurlijk licht en een gezellige, comfortabele sfeer. Hoe je dat aanpakt leer je hier in 10 stappen. Of je nu een heel kantoor tot je beschikking hebt of maar een piepklein hoekje in je huiskamer… dat maakt helemaal niet uit! Zo! We gaan in 10 stappen een perfecte werkruimte voor jou creëren om full focus te kunnen werken.

Stap 1 - Maak je werkplek officieel

Maak je werkplek officieel. Om te beginnen is een werkplek pas jouw eigen werkplek als je het officieel die naam hebt gegeven! Hoekbureau, zolderkamer, salontafel? Het moet in ieder geval een plek zijn waar je goed kan zitten en een geschikte plek om in alle rust je werk te kunnen doen.
 Lukt het niet om een fijne plek te vinden? Verplaats dan wat meubels, zet een goede lamp neer, ruim wat oude spullen op… Zo creëer een ​​nieuwe ruimte. Zorg er gewoon voor dat het een plek is die je aanmoedigt om te werken.

Stap 1: Maak je werkplek officieel

Stap 2 - Maak jouw ruimte uitnodigend


Hoe je je werkplek moet inrichten hangt natuurlijk af van wat voor werk je doet. Geef je social media adviezen of heb je een webshop met meer dan 500 Japanse producten, dan zal je werkplek er anders uitzien dan als je grafisch ontwerper bent. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je zin hebt er naartoe te gaan of er te gaan zitten.

Rustige werkplek

Stap 3 - Zit goed en staat leuk


Wat heb jij allemaal nodig? Op je vaste plek moeten natuurlijk een goede stoel en kussens voor je rug en een werktafel of bureau op goede hoogte aanwezig zijn. Als je veel zittend werk achter je computer doet is je werkhouding enorm belangrijk. 
Heb je veel losse benodigdheden die je bij de hand wil hebben? Een boekenkast met transparante boxen met inhoud-stickers op de voorkant is superhandig. 
Als je er nog ruimte voor hebt, ook een klein makkelijke, leuke stoel neerzetten. Het is ideaal om even te gaan zitten als je moet lezen, waardoor je een andere houding aanneemt. Maak een plattegrondje als je nieuwe kasten of bakken gaat aanschaffen en teken eerst alles op maat in om te kijken of wat je koopt in de ruimte past en je genoeg bewegingsruimte overhoudt.

Stap 4 - Zorg voor goed licht

Het fijnste is natuurlijk als je natuurlijk zonlicht hebt en in de buurt van een raam kunt werken. Vooral in de winter als je veel uur achter elkaar moet werken kan dit een wereld van verschil veroorzaken voor je energielevel. Doe de gordijnen zo ver mogelijk open en zet je bureau zo dicht mogelijk bij het raam. Als je werkruimte donker is, of als je 's avonds werkt, zorg dan voor goede lampen.

Stap 5 - Weg met dingen die jou afleiden

Ok, de plek is bepaald, maar nu… opruimen! Om echt lekker te kunnen werken heb je een ruimte nodig waar geen rommel om je heen is en waar niet allemaal spullen zorgen voor afleiding. Een opgeruimde werkplek is nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Doe een stap naar achteren, kijk eens rustig om je heen. Wat kan er allemaal weg? Losse rommeltjes, stapels papier, boeken die je nog altijd wil lezen, knipsels, oplaadkabels, pennen. Soms helpt het om de plek die je hebt uitgekozen zelfs echt helemaal leeg te maken en opnieuw in te richten. Een opgeruimde werkplek geeft ruimte in je hoofd. Zorg dat je alleen bij de hand hebt wat je nodig hebt voor je dagelijkse werkzaamheden.
Heb je veel papierwerk? Bedenk dat als het om je archief gaat je moet werken met een passief en actief gedeelte.
 Passief deel; heb je papieren die je moet bewaren voor naslag of belasting-bewaartermijn en hoef je er niet vaak iets in op te zoeken? Gebruik daar dan hangmappen voor. 
Het actieve deel van je archief kun je in 3 activiteiten opdelen: doen, lezen en bewaren.
 Je kunt hier het beste tijdschriftcassettes voor gebruiken want horizontale postbakjes worden vaak grote stapels waarbij je het overzicht ook kwijtraakt.

Video - How To Tidy A Home Office With Marie Kondo

Stap 6 - Zorg voor inspiratie

Soms heb je een beetje aanmoediging nodig voor je werk/creativiteit. Hang op je klemborden of prikbord plaatjes, teksten en andere herinneringen die je motiveren en je een beetje aanmoedigen. Of hang een moodboard op waarop je je doelen hebt gevisualiseerd. Deze motivators helpen je om gefocust te blijven op wat voor jou belangrijk is en zo heeft je werkomgeving weer een stimulerende invloed. 

Werkplek moodboard

Stap 7 - Style je werkplek

Nu komt het leukste stuk: je kunt namelijk je huisstijl ook doorvoeren op je werkplek met behulp van kleurgebruik en je materiaalkeuze. Je gaat nu de elementen toevoegen die ervoor zorgen dat je werkplek de sfeer uitstraalt waar jij blij van wordt.
Kies mooie kussens, een fijne zachte plaid, een prettig warm kleed en opbergboxen of manden die passen bij de look die jij wil creëren. Je kunt ook illustraties ophangen die passen bij jouw stijl. En kaarsen, een dienblad of misschien een diffuser voor etherische olie. Vergeet ook de planten niet! Planten maken je werkplek niet alleen gezelliger, ze zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid.

Planten op je bureau

Stap 8 - Creëer rust met witruimte

Het is belangrijk om ‘witruimte’ op je werkplek te hebben. Net als de witruimte op een website of in een tijdschrift. Dit geeft rust. Kies voor rustige basiskleuren en wissel desnoods per seizoen of periode de kleur of materialen van de accenten (kussens, potjes, bakjes). 
Plan vaste opruim/restyle momenten in. Dat voelt ook echt inspirerend.

Rustige witte werkruimte

Stap 9 - Houd benodigdheden binnen handbereik

Wil je graag allemaal mooie, fijne spullen om je heen als notitieboekjes en verschillende pennen en potloden? Start met een leeg bureau en bepaal welke spullen je nodig hebt op je werktafel. Denk na over wat belangrijk is om hier productief te kunnen zijn. Heb je een planner om elke dag te taken overzichtelijk bij elkaar te houden en gericht aan de slag te kunnen? Heb je alle hulpmiddelen bij de hand om voor je bedrijf te kunnen werken? Alles moet binnen handbereik liggen om je dagtaken uit te voeren. 


TIP: Koop een mooie planner, schriften, dagblok, bureaublok of overlegblok. Kies voor één stijl om je bureau rustig te houden zoals bij Paper Time.

Paper Time office

Stap 10 - Blijf in beweging

Vergeet ook niet zo nu en dan op te staan om bijvoorbeeld koffie te halen. Lekker in beweging blijven. Plan je koffiepauze in met behulp van de Pomodorotechniek. Je kunt hier een gratis Pomodorotechniek-printable downloaden. Of maak een ommetje en geniet van al het kleine groen om ons heen. Er is zelfs een speciale Groenplanner om de bezigheden van elke dag helder georganiseerd te krijgen en tegelijk al die kleine groene wonderen bewust te beleven die je stil laten staan bij het seizoen, de natuur, de plantenwereld. 

Een werkplek waar je blij van wordt


Kortom, een opgeruimde werkplek met goede verlichting en in de stijl van je merk kan wonderen doen en je ondersteunen in het bereiken van je doelen en productief te blijven als creatief ondernemer. Een inspirerende werkruimte maakt ook minder leuke dingen een stuk leuker.

Hoe ziet jouw werkruimte eruit? Wat heb jij gedaan om het aan te laten sluiten bij jouw branding? Wat mis je nog?

Vaker Vrolijk

Auteur - Marloes Lubberding van Paper Time
Marloes is het de bedenker, ontwerper en uitgever van de Paper Time werkplanner. Naast haar webshop Paper-time.nl runt ze Paraaf, tekst en ontwerp en met een partner leerkrachtorganizer.nl Ze is dol op papier, plannen, roze en ander vergrijsde kleuren en tekenen. 

 

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.