Happlify: de leukste shopping guide + blog

 

Van Boven in het wild boek
Van Boven in het wild is het splinternieuwe boek van Yvette van Boven. Het is een super dik en mooi eetbare-plantengids en receptenboek. Hiermee kun je de bekende eetbare wilde planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving herkennen, verzamelen en verwerken.

 

Wij mogen van Yvette een heel bijzonder recept met je delen: Daslooklaagjesbrood. En dat blijkt zo krankzinnig lekker dat het eeuwig zonde is als je dit niet eens probeert. Het recept bestaat in vele landen: het wordt gebakken in boter of olie, gevuld met ingrediënten uit elke streek waar het gebakken wordt. Yvette maakt die van haar in West-Europa, dus maak je het met boter en wildpluk uit het park voor de deur. In dit geval dus daslook.

Daslooklaagjesbrood uit de pan

voor 2 stuks

Ingrediënten voor de vulling

 • ½ eetl. boter of olijfolie 
 • 1 flinke ui, gesnipperd
 • 200 gram daslook

Ingrediënten voor het brood

 • ca. 180 gram water, iets meer of minder 
 • 300 gram bloem, liefst typo-00
 • ½ theel. zeezout
 • ca. 100 gram boter, gesmolten, of olijfolie

Kan ook met:

 • brandnetel
 • dovenetel, wit of paars
 • hondsdraf 
 • kleefkruid
 • look-zonder-look
 • zevenblad
 • zuring

Bereiding

 1. Begin met de vulling. Verhit de boter of olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de ui een paar minuten tot hij glazig is, voeg de daslook toe en bak kort mee, tot hij net geslonken is. Schep alles op een bord en spreid wat uit om af te koelen. 
 2. Maak het deeg. Giet in een kom een groot deel van het water door de bloem met het zout en kneed tot het deeg samenkomt. Giet steeds een beetje vocht erbij tot een zacht en soepel deeg ontstaat dat niet plakt. Kneed op een onbebloemd aanrecht goed door, zeker een minuut of 7, tot u voelt dat het deeg soepel is. Laat de deegbal op het aanrecht liggen, besmeer met een dun laagje gesmolten boter of olijfolie en dek af met vershoudfolie. Laat minstens 30 minuten rusten.
 3. Verdeel het deeg nu in tweeën. Rol de delen tot ronde ballen, weer op een onbebloemd aanrecht, en dek de bal af waar u niet mee gaat werken. 
 4. Druk de andere bal op het aanrecht met de palm van uw hand uit tot een schijf zo groot als een 45-toeren-singeltje en besmeer nogmaals met een dun laagje boter of olijfolie. Doe dit ook met de achterkant. Laat 20 minuten liggen. Masseer het nu zachtjes in cirkelvormige bewegingen uit tot een zo dun mogelijke ronde lap. Als u er per ongeluk een gat in maakt, is dat geen ramp. 
 5. Strooi de helft van de daslookvulling erover uit. Rol de dunne lap op tot een worst en draai de worst vervolgens tot een slakkenhuis. Kwast een dun laagje boter of olijfolie eroverheen. Verwerk de andere bal net zo. 
 6. Rol ze beide kort opnieuw uit om ze wat platter te maken en ze een diameter van zeg 20 centimeter hebben. Smelt nog een lik boter of olijfolie in een koekenpan en bak de broden in enkele minuten op middelhoog vuur aan beide kanten knapperig en goudbruin. 

Geef er bijvoorbeeld de spicy daslookdip bij, die vind je op bladzijde 233 in Van Boven in het wild. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, online natuurlijk ook bij Bol.com voor 34,99 Er is trouwens ook een handig Van Boven in het wild zakboekje voor onderweg - €18,50

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.