Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Verlang je naar een tuin die barst van de kleuren, waar bijen zoemen en vlinders dansen? Met het aanleggen van een natuurlijke bloemenzee kan dit droombeeld werkelijkheid worden. Niet alleen zorgt zo'n bloemenzee voor een vrolijk spektakel, maar het draagt ook écht bij aan het lokale ecosysteem en de biodiversiteit.

Volg deze stappen om een stukje wilde natuur naar je achtertuin te halen. Goed nieuws qua timing, want zaaien kan alweer vanaf maart.

Stap voor stap jouw eigen wilde bloemenweide

 1. De grond klaarmaken
  Haal eerst alle planten weg die er al staan. Probeer niet te veel met de grond te rommelen, zodat de nieuwe bloemzaadjes makkelijk kunnen groeien en het leven in de grond niet verstoord wordt. Afhankelijk van hoe groot je tuin is en of je het belangrijk vindt om het leven in de grond te beschermen, kun je verschillende dingen doen zoals de bovenste laag grond weghalen.

 2. Wanneer begin je?
  Het beste moment om je bloemen te zaaien is vroeg in de lente (tussen maart en mei) of laat in de zomer (tot eind september). Zoek een plekje in de zon, want wilde bloemen houden daarvan. De grond moet niet te rijk zijn aan voedingsstoffen. Als je grond veel klei bevat, kun je er wat zand doorheen mengen om het minder vruchtbaar te maken.

 3. Zaadkeuze
  Gebruik een speciaal mix van zaden voor wilde bloemen, zoals rode klaver, klaproos, korenbloem en margriet. Deze mixen passen goed bij het weer en de grond in jouw omgeving en helpen om veel verschillende planten en dieren aan te trekken. 

Klaprozen

Onderhoud: eenvoud siert

 1. Maaien
  Beperk het maaien tot maar twee keer per jaar: een keer in maart en opnieuw na de eerste bloei, meestal eind juli tot augustus, om de bloemen te helpen zichzelf opnieuw te zaaien.

 2. Water
  Het unieke aan een natuurlijke bloemenzee is dat het weinig onderhoud vereist. Water geven is meestal niet nodig, behalve tijdens langdurige droogte.

Alle voordelen op een rij  van jouw eigen bloemenparadijs

Een tuin vol wilde bloemen is niet zomaar een 'makkelijke tuin'; het is een vrolijke hotspot voor allerlei dieren! Van fladderende vlinders tot ijverige bijen, jouw bloemenzee biedt een buffet en een knus thuis, waardoor je tuin één groot biodivers feest wordt. Ja, je zal er wat tijd en liefde in moeten steken, maar wat je terugkrijgt is onbetaalbaar: een levendige, kleurrijke oase die jou niet alleen blijer maakt maar ook het lokale ecosysteem een boost geeft. Groot of klein, elke tuin kan transformeren tot een wilde bloemenweide. Dus waar wacht je nog op? Duik in het avontuur en creëer je eigen stukje paradijs, waar de natuur speelt en het leven viert!

bijen

Beeld: Unsplash

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.