Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

In Las Vegas zag ik eens ENORME aardbeien gedipt in chocolade, het bewijs zie je hieronder. Hoe dan ook, ik zag ze laatst weer eens voorbij komen en dook in de blije wereld van aardbeien, een vrucht die bij veel van ons herinneringen oproept. En die wereld is veel groter dan ik dacht... Er schuilt zoveel meer achter deze zomerkoning dan je op het eerste gezicht zou denken. Vandaag daarom voor jou 10 verrassende feiten die je wellicht nog niet wist over aardbeien.

1 - Aardbeien zijn niet wat ze lijken

Hoewel we aardbeien als fruit beschouwen, zijn het technisch gezien geen vruchten. Ze zijn de uitloper van de bloem van de aardbeiplant, waardoor ze botanisch gezien tot de notenfamilie behoren. Die wist je echt niet toch?!

2 - De zaden aan de buitenkant

Elke aardbei heeft ongeveer 200 zaden aan de buitenkant, wat ze uniek maakt. Deze 'zaden' zijn eigenlijk de vruchten van de aardbeiplant, met elk zaadje dat een potentiële nieuwe plant in zich draagt.

3 - Een symbool van perfectie en liefde

In de Romeinse tijd werd de aardbei beschouwd als een symbool van Venus, de godin van de liefde, vanwege de hartvorm en de rode kleur. Ze staan symbool voor perfectie en liefde.

Dit zijn ze, sorry voor de slechte foto, groot en sappig in knapperige chocolade. En daarnaast zie je mij in de Venetian waar we sliepen. Dit is dus ondergronds, war ze Venetië hebben nagebouwd, compleet met gondels. Voer voor een andere blogpost.

Aardbeien in Las Vegas

4 - Aardbeien en geschiedenis

Aardbeien hebben een rijke geschiedenis. Ze werden al in de Romeinse literatuur vermeld voor hun medicinale eigenschappen, gebruikt voor alles van het verlichten van depressie tot het behandelen van koorts.

De tuinaardbei zoals we die nu kennen, werd voor het eerst gekweekt in Bretagne, Frankrijk, in de 18e eeuw. Dit was het resultaat van het kruisen van een Noord-Amerikaanse aardbei met een Chileense variant.

Aardbeien uit eigen tuin

5 - Aardbeien en hun voedingswaarde

Aardbeien zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zitten vol vitamine C, mangaan, foliumzuur en zijn rijk aan antioxidanten. Bovendien bestaan aardbeien voor ongeveer 91% uit water.

6 - Grootste producent van aardbeien

De Verenigde Staten is de grootste producent van aardbeien, met Californië die het voortouw neemt, verantwoordelijk voor bijna 90% van alle aardbeien die in de VS worden geteeld.

Hoewel we aardbeien vooral associëren met de lente en zomer, zijn ze dankzij de moderne landbouwtechnieken, de kassen dus, het hele jaar door verkrijgbaar.

7 - De grootste aardbei

De grootste aardbei ooit gemeten woog 250 gram, wat ongeveer zo groot is als een gemiddelde appel. Eat that!

Grootste aardbei

8 - Een delicate vrucht

Aardbeien zijn zeer delicaat en moeten met zorg worden behandeld. Ze worden met de hand geplukt om beschadiging te voorkomen en moeten snel worden gegeten na de oogst. Helaas worden ze niet altijd rijp geplukt, en na het plukken worden ze nog wel rood, maar ze krijgen eenmaal geplukt er geen smaak meer bij. Daarom zijn aardbeien in de supermarkt vaak minder smakelijk dan uit je eigen tuin of van een (goede) groenteboer.

Zelf aan de slag met écht lekkere aardbeien? Check de winterharde en 100% biologische aardbeienplanten van Plants by Frank. 

O ja, om aardbeien langer vers te houden, is het beste om ze in de koelkast te bewaren met de kroontjes er nog aan en pas te wassen vlak voordat je ze eet.

9 - Aardbeien in de literatuur

Deze vrucht is ook een favoriet onderwerp in de literatuur en kunst, vaak afgebeeld als symbool van zinnelijke genoegens en verleiding. Vandaar de in chocolade gedipte exemplaren in Las Vegas. Duh.

10 - Variëteiten en smaken

Er zijn meer dan 600 (!) variëteiten van aardbeien, die variëren in grootte, smaak en textuur. Dit biedt een wereld aan smaken om te ontdekken.

aardbeien soorten

Aardbeien-fan

Ben jij een aardbeien-fan? Bij onze Happlify Crew Members vind je leuke aardbeien dingen zoals: Aardbeien bedeltjes - 't Kralenstulpje | Voorraadpot Strawberry - Madame la Poule | Palm Pals Aardbei knuffel - Nippon Kawaii

aardbeien shoppen

Aardbeien zijn dus veel meer dan een lekkere en gezonde snack; ze zijn een bron van geschiedenis, cultuur, en voeding!

💛 Meld je hier aan en blijf Happlify volgen voor meer tips en vrolijke verhalen.

De links in dit artikel zijn gesponsorde links, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.
Beeld: Unsplash

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.