Wist je dat heet eten op warme dagen juist een goed idee is? In veel warme landen zweren ze erbij: een pittige, dampende kom soep zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt door het zweten. Dus terwijl de zon buiten schijnt, kun je binnen (of lekker buiten aan tafel) genieten van deze soto ayam, een Indonesische kippensoep die niet alleen verwarmt, maar ook troost en herinneringen brengt.

Laatst kreeg ik (Shannah) van mijn moeder een bijzonder cadeau: een oud Indonesisch kookboek dat ooit van mijn overgrootmoeder was. Tussen de bladzijden vond ik handgeschreven notities, persoonlijke aanpassingen en kleine verhalen. Het voelt alsof ik via deze recepten weer een stukje familie terugvind. Deze soto ayam is zo’n gerecht waarbij ik dat gevoel heel sterk heb. Het is alsof er bij iedere hap een stukje verleden meekookt.

Soto ayam, een geurige reis naar de Indonesische keuken

Soto ayam recept voor 4 personen

Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 2 uur

Benodigdheden:

  • Grote kookpan
  • Koekenpan
  • Kleine pan

Ingrediënten

  • 600 g kippendijen met bot
  • 600 ml water
  • 340 ml kippenbouillon (zonder toegevoegd zout)
  • 1 zakje soto ayam boemboe
  • 1 grote ui
  • 250 g aardappelen
  • 50 g glasnoedels (of eiermie)
  • 3 lente-uien
  • 150 g taugé
  • 2 el zonnebloemolie
  • Ketjap manis, voor erbij
  • Gebakken uitjes, voor erbij
  • Sambal naar keuze

Bereiding

  1. Kip trekken
    Leg de kippendijen in de grote pan samen met het water en de bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip 1,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

  2. Vlees plukken
    Haal de kip uit de pan en laat uitlekken boven de bouillon. Trek het vlees van de botten met twee vorken. Eventueel kun je het vel apart houden om later knapperig te bakken.

  3. Ui fruiten
    Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met wat olie. Voeg de geplukte kip toe en bak kort mee. Roer de boemboe erdoor en laat de geuren vrijkomen.

  4. Soep op smaak
    Schep het uimengsel bij de bouillon. Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes, voeg toe en laat 20 minuten zachtjes koken.

  5. Extra’s voorbereiden
    Kook de eieren naar wens en laat schrikken in koud water. Kook de noedels volgens de verpakking. Bak eventueel het kippenvel krokant.

  6. Serveren
    Verdeel de noedels over de kommen, schep de soep erop en verdeel de kip en aardappel. Halveer de eieren en leg in elke kom twee helften. Garneer met taugé en lente-ui.

  7. Aan tafel
    Zet ketjap manis, sambal, gebakken uitjes en eventueel knapperig kippenvel op tafel, zodat iedereen zijn bordje kan personaliseren. Selamat makan!

Of je nu kookt om herinneringen op te halen, of gewoon omdat je trek hebt in iets hartverwarmends: deze soto ayam is altijd een goed idee. Of het nu warm of koud is buiten, deze soep brengt je een beetje dichterbij Indonesië. Dus zet die pan op het vuur, laat de geuren je huis vullen en proef hoe lekker traditie kan zijn.

🦐 Meer recepten van Shannah vind je hier zoals deze frikandel djagoeng

Just Gimmie FriesAuteur - Shannah van der Wal

Fotograaf & content creator Shannah combineert haar liefde voor fotografie en eten op haar foodblog Just Gimme Fries. Hier brengt ze Aziatisch & Westers eten samen door middel van makkelijke, maar heerlijke recepten. Verder maak je haar altijd blij met frietjes, video's van katten & weetjes over Japan.

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.