Ken je dat? Je zit lekker te kijken naar een interessante kookserie, en ineens moet je iets zelf proberen. Dat had ik dus bij de BBC-cursus van professor Tim Spector: The Science of Eating Well. Tussen alle interessante inzichten over fermentatie en gezonde vetten, viel één recept me direct op: gefermenteerde chili–knoflookpasta. Spicy, fris, en... verrassend gezond!
Want eerlijk is eerlijk: I LOVE crispy chili-olie en er gaat hier makkelijk een pot per week doorheen. Maar... als je kijkt naar de calorieën en vetten per eetlepel, schrik je je rot. Gelukkig biedt deze gefermenteerde variant een super lekker alternatief. Sterker nog: het is een pittige smaakmaker met probiotica (héél gezond) en een fractie van de calorieën. Win-win!
Gefermenteerde chili–knoflookpasta vs. chili-olie
Laten we even vergelijken:
• Calorieën per eetlepel
Chili-olie: ± 135 kcal
Gefermenteerde pasta: ± 6 kcal
• Vet
Chili-olie: ± 15 g
Gefermenteerde pasta: ± 0,07 g
• Pluspunt
Gefermenteerde pasta bevat ook nog eens probiotica en vitaminen, terwijl chili-olie vooral... olie is.
💡 Conclusie: deze pasta is niet alleen lekker pittig, maar ook een slimme keuze.

Het recept
En dan nu het leuke deel: zelf maken en dat is makkelijker dan je denkt.
Ingrediënten
• 300 g rode paprika (in stukken)
• 2 - 3 rode chilipepers (naar smaak)
• 4 - 5 teentjes knoflook, gepeld
• 9 g fijn zeezout (3% van het totaalgewicht)
• Schone glazen pot met deksel
• Blender of staafmixer
• Lepel of stamper
Bereiding:
-
Was en snijd de paprika’s en chilipepers, verwijder de zaadlijsten (laat gerust wat zaadjes zitten voor extra pit). Pel de knoflook.
-
Pureer alles tot een gladde pasta. Niet te glad, er mag best nog wat structuur in zitten. Geen soep dus. Voeg dan het zeezout toe en roer goed door. Te droog (waarschijnlijk niet), doe er dan een beetje water bij tot je tevreden bent.
-
Schep de pasta in een glazen pot en druk goed aan. Laat bovenin zo’n 2 cm ruimte.
-
Fermenteer: sluit de pot losjes af en laat 3 - 4 dagen op kamertemperatuur staan. Zet er een schoteltje onder voor het geval er vocht ontsnapt.
-
Proef na 3 dagen: smaakt het lekker fris en een tikje zuur? Dan is 'ie klaar. Bewaar daarna in de koelkast, daar blijft 'ie máánden goed.
Hoe gebruik je deze gefermenteerde pasta?
Zoveel opties! Hier een paar ideeën:
- Smeer een dun laagje op een geroosterde boterham
- Roer een lepeltje door hummus, roerei of spice je kikkererwten salade
- Meng met olijfolie tot een snelle marinade voor groenten of vis (of dip!)
- Geef je stoofpotjes of curry's een pittige twist
Meer fermenteren? Check 👉 Maak zelf super gezonde kimchi (keto recept)
Ga jij de pasta maken?
Als je nieuwsgierig bent naar fermenteren of gewoon zin hebt in een lekkere én gezonde chili-olie vervanger: dit is je recept. Laat je het me weten als je hem hebt geprobeerd? En… wat is jouw favoriete pittige smaakmaker?
Interessant? Mit jemandem teilen:
Tips voor energiezuinige én mooie tuinverlichting
Tips voor een onvergetelijk weekendje weg op een landgoed