Happlify: de leukste shopping guide + blog

Hoe moet je eigenlijk mediteren? Nou dat hangt ervan af. Er zijn honderden, misschien wel duizenden manieren om te mediteren. In dit artikel geven we je vier bekende meditatiemethoden die je kunt beoefenen.

Vier bekende meditatiemethoden

  1. Concentratie-meditatie
  2. Inzicht-meditatie
  3. Compassie-meditatie
  4. Geleide-meditatie

Concentratie-meditatie

Bij concentratie-meditatie richt je de aandacht op 1 object. Dat object gebruik je als anker. Een veel gebruikt object is de ademhaling zoals je die kunt waarnemen in het buikgebied. Je bent dan helemaal aanwezig bij de lichamelijke sensaties die je kunt waarnemen op de in- en op de uitademing. Je richt hier je constante aandacht op. Althans, dat is de bedoeling! Het is nog niet altijd zo eenvoudig. Je zult zien dat je al snel weer in gedachten verzeild raakt of dat je anderszins bent afgeleid. Zodra je dit opmerkt ga je weer terug naar je anker, je meditatie-object. Naast ademhaling zoals je die bij de buik kunt waarnemen worden ook wel andere concentratie-objecten gebruikt zoals de lucht die je voelt stromen bij het in- en uitademen via de neus, gekleurde schijven, een kaarsenvlam, de wind in bomen of een schaal met water. 

 Concentratie-meditatie

Inzicht-meditatie

Inzicht-meditatie is ook wel bekend als Vipassana. Net als de concentratie-methode als hierboven beschreven is inzicht-meditatie ook een boeddhistische meditatievorm. De basis is hetzelfde als bij concentratie-meditatie, maar het verschil is dat als je bij inzicht-meditatie wordt afgeleid dat hetgeen waardoor je bent afgeleid je nieuwe meditatie-object wordt. Dus als je wordt afgeleid door kriebel of pijn in de knie, dan wordt dat je nieuwe meditatie-object. Dan laat je hier de aandacht bij rusten. 

Inzicht-meditatie is er verder op gericht om (je raadt het al…) inzichten op te doen. Maar welke inzichten? Het gaat niet zozeer over inzichten over waarom je nou bepaalde patronen hebt, of inzicht hoe je jeugd invloed heeft op hoe je nu bent. Het gaat meer over universele dan persoonlijke inzichten zoals deze worden omschrijven in de Dhamma (dat is de leer van de Boeddha). Wil je tot verdieping komen met inzicht meditatie dan is het aan te raden om je eerst, of gelijktijdig, te verdiepen in het boeddhisme.

Inzicht-meditatie

Compassie-meditatie

Net zoals er vele vormen van concentratie-meditatie zijn, zijn er ook vele vormen van compassie meditatie. De boeddhistische vorm wordt ook wel Karuna meditatie genoemd. In deze vorm van compassie-meditatie herhaal je compassievolle wensen in jezelf, als een soort van mantra. Een zin die vaak wordt gebruikt is “Dat ik vrij mag zijn van lijden”. Deze vorm van compassie-meditatie wordt ook vaak beoefend samen met Metta meditatie, wat gericht is op het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid. 

Mediteren kun je leren

Geleide-meditatie

Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan kun je ook nog altijd een geleide meditatie opzetten. Bij een geleide meditatie begeleid degene die je inspreekt, vaak een meditatieleraar, door de meditatie. De leraar is dan een soort van gids die je begeleid in jouw meditatieproces. Het is daarbij belangrijk dat je een geleide meditatie zoekt die bij je past. De leraar moet bij je passen, maar ook het type meditatie die deze begeleidt. Er zijn vele Apps met geleide meditaties en ook op Youtube zijn er genoeg te vinden.

Geleide-meditatie

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Word Happlify content creator

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.