Happlify: de leukste shopping guide + blog

Nu schermtijd steeds vaker onder vuur ligt, is het verrassend om te ontdekken dat tv-kijken ook positieve effecten kan hebben. Ja, je leest het goed. Naast de welbekende nadelen kan het juiste gebruik van de good old televisie bijdragen aan het vergroten van empathie, het uitbreiden van culturele kennis en zelfs het verbeteren van relaties door gedeelde kijkervaringen. Lees hier over de onverwachte voordelen van tv-kijken en krijg tips voor een ouderwets gezellige tv-avond samen thuis.

Verbeteren van relaties door gedeelde ervaringen

Zeker nu we allemaal zelf minstens één scherm in ons bezit hebben (telefoon, tablet enz.) kan het echt samen kijken naar programma's relaties versterken. Het delen van lachmomenten, de spanning van cliffhangers, of zelfs het debatteren over plotwendingen, creëert een gemeenschappelijke ervaring die mensen dichter bij elkaar brengt. In gezinnen kan gezamenlijke tv-tijd dienen als een laagdrempelige manier om tijd met elkaar door te brengen en gesprekken op gang te brengen.

Bijdragen aan mindfulness en ontspanning

In tegenstelling tot het eindeloze swipen op mobiele telefoons en scrollen door social media, kan tv-kijken een meer bewuste vorm van ontspanning bieden. Het kiezen van een programma en je daar volledig op concentreren, kan helpen bij het ontsnappen aan de dagelijkse stress en zorgen. Tv-kijken kan, mits bewust gedaan, een vorm van mindfulness zijn, waarbij je volledig opgaat in het moment en de content.

TV kijken mindful

Versterken van empathie en culturele kennis

Onderzoek toont aan dat kwalitatieve content (!) op televisie kan bijdragen aan het ontwikkelen van empathie. Door verhalen vanuit verschillende perspectieven te bekijken, krijgen kijkers inzicht in de levens en uitdagingen van anderen. Dit kan helpen bij het opbouwen van een dieper begrip en medeleven voor mensen uit diverse achtergronden.

Bovendien kan televisie als een venster naar de wereld fungeren, waardoor kijkers blootgesteld worden aan nieuwe culturen, ideeën en levenswijzen. Het kan de nieuwsgierigheid prikkelen en aanzetten tot verder onderzoek of zelfs tot het ondernemen van reizen om culturen in het echt te ervaren.

Tips voor het selecteren van programma's

 1. Kies bewust
  Selecteer programma's die bijdragen aan persoonlijke groei of die nieuwe perspectieven bieden. Documentaires, educatieve series of gewoon positieve programma's waar je blij van wordt, zijn goede opties.

 2. Variëteit is key
  Wissel genres af om verschillende aspecten van empathie en kennis te ontwikkelen. Een mix van comedy, drama, documentaire en educatieve content kan zorgen voor een rijke kijkervaring.

 3. Gezinsvriendelijke content
  Kies voor de gezamenlijke kijkmomenten programma's die geschikt zijn voor alle leeftijden en waarover je later nog fijn kunt napraten.

💡 Doe eens gek en koop voor een week een ouderwetse papieren TV-gids (ze zijn er nog!). Highlight de écht leuke programma's van die week en maak er tijd voor.

Tips voor een gezellige TV-avond thuis

 1. Maak het comfortabel
  Zorg voor een relaxte kijkomgeving met voldoende kussens, dekens en misschien zelfs een hut van kussens voor de kinderen.

 2. Snacks en drankjes
  Bereid wat lekkere snacks en drankjes voor om van te genieten tijdens het kijken. Popcorn, nachos of zelfgemaakte pizza zijn altijd een hit.

 3. Digitale detox
  Zet mobiele telefoons op stil of leg ze gewoon in een andere kamer om volledig op te gaan in de kijkervaring en echt tijd met elkaar door te brengen. Wil je écht leren minder met je mobiel bezig te zijn? Check dan eens onze Digital Detox.

 4. Thematische avonden
  Organiseer thematische kijkavonden gebaseerd op genres of culturen. Bijvoorbeeld een Italiaanse filmavond met bijpassende Italiaanse snacks.

 5. Discussie na afloop
  Neem de tijd om na het kijken te praten over wat jullie hebben gezien. Dit kan leiden tot interessante gesprekken en nieuwe inzichten.

Upgrade je kijkervaring

Overweeg een upgrade van je televisie om de kijkervaring nog verder te verbeteren. Een nieuwe smart-tv kan toegang bieden tot een breed scala aan streamingdiensten en apps, waardoor je keuzevrijheid in wat je kijkt enorm toeneemt. Voor advies over de nieuwste modellen en functies die je kijkplezier kunnen vergroten, is het handig om een goede website voor televisie aankopen te raadplegen. Zo zorg je ervoor dat je investeert in een model dat past bij jouw behoeften en die van je familie, of je nu op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit, smart functies of energie-efficiëntie.

Long story short

Televisie heeft, zoals elk medium, zowel positieve als negatieve kanten. Het bewust kiezen en gebruiken van tv-content kan echter leiden tot verrassend positieve effecten op persoonlijk en relationeel vlak. Door kwalitatieve programma's te selecteren en tv-kijken te integreren als een bewuste activiteit, kan het een bron van ontspanning, educatie en verbinding zijn. Dus pak de afstandsbediening, kies je programma zorgvuldig en maak je klaar voor een oergezellige tv-avond.

Beeld: Unsplash

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.