Happlify: de leukste shopping guide + blog

Zomer betekent voor veel mensen lekker weer, meer vrije tijd en lange zwoele avonden waarbij de zon pas laat achter de horizon verdwijnt. Neem daarbij een cocktail of een fris rosétje, een bbq en een bak vol zomerfruit en je komt de dagen wel door.

Stonehenge?!

Het begin van de zomer, dit jaar op maandag 21 juni, is al eeuwenlang iets waar mensen naar uit kijken en iets wat uitbundig gevierd wordt. Het zal bijvoorbeeld niet toevallig zijn dat de opkomende zon op de eerste zomerdag precies op één van de hoofdstenen van Stonehenge valt.

Minstens zo belangrijk als kerst

Veel mensen zijn dan ook blij dat de zomer weer begint, maar in Zweden maken ze er pas echt een feest van. Midzomer, Midsommar in het Zweeds, is daar minstens zo belangrijk als kerst. En dat zegt wat. Het wordt elk jaar gevierd op de vrijdag rondom 24 juni, dus ergens tussen 19 en 25 juni. Nou hoor ik je denken; de zomer begint toch op 21 juni? Klopt! Echter de Christelijke kerk vond zo’n heidens feest maar niets en daarom werd het verchristelijkt tot de feestdag ter ere van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni, drie dagen na de zomerzonnewende.

Meiboom en bloemen onder je kussen

De Zweden trekken massaal naar hun rode buitenhuisjes om bij elkaar te zijn. Midsommar is een feest dat je viert met familie en goede vrienden, vol tradities die al eeuwen bestaan. Eén van die typisch Zweedse gebruiken is het opzetten van een Meiboom. Een hoge paal, vaak met hoepels eraan, die wordt versierd met berkentakken, bloemen en linten. In elk dorp verrijst wel zo’n boom op een centrale plek en op Midsommar dag wordt er door jong en oud omheen gedanst.

Daarnaast geloofden de mensen dat planten op midzomer magische krachten hebben. Als je als jong meisje met geplukte bloemetjes onder je kussen slaapt, droom je over de man met wie je zal trouwen. Romantisch niet?

Midsommar vieren

Misschien kun je dan nog niet makkelijk met vakantie naar Zweden, gelukkig kan je thuis ook prima Midsommar vieren! Wat heb je nodig?

 • Bij voorkeur een tuin, maar een balkon of plekje op de camping kunnen ook heel goed. Als het maar buiten is (en je voldoende afstand kunt houden, mocht je het met meer mensen dan alleen je huishouden gaan vieren)
 • Verse veldbloemen op tafel, bij voorkeur in de Zweedse kleuren geel en blauw
 • Een diner bestaande uit nieuwe aardappels met dille, ingelegde haring (Ikea!) en aardbeien met slagroom
 • Bier en schnapps

En verder is het niet zo ingewikkeld. Maak het gezellig met bovenstaande ingrediënten en ga zeker niet naar bed voordat de zon echt helemaal onder is!

Alleen voor dappere dodo's

Mocht je toch nog wat extra entertainment nodig hebben, want het duurt echt wel even voordat het he-le-maal donker is, kijk dan de Zweeds/Amerikaanse horrorfilm Midsommar eens op Netflix. Midzomer zal nooit meer hetzelfde zijn…

Wil je nog meer in Scandinavische sfeer komen, kijk dan eens in mijn webshop Studio Kvinna. Daar vind je een heleboel kaarten, prints en woonaccessoires om je alvast in de stemming te brengen.

Bron coverfoto: Daiga Ellaby on Unsplash  

Auteur - Femke Hesselink van Studio Kvinna
Femke - getrouwd, mama van Annika (2019), Hengelo - heeft een grote liefde voor Zweden en dat zie je terug in haar frisse en vrolijke illustratiestijl, zie ook studiokvinna.nl. Femke weet veel over het hoge noorden en deelt dat graag met ons. Wat enorm aanstekelijk werkt!

 

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

1 reactie

  • will
  • 24 juni 2024 om 16:41

  Zweden lijkt mij een ontzettend mooi land om te wonen.
  En het midsommar vieren lijkt mij erg gezellig.
  Het vieren van een feestje met de meiboom lijkt mij ook écht een feestje.
  Dit kunnen wij die niet willen emigreren naar Zweden, ook leuk thuis organiseren.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.