Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Kerstballen, ze zijn er in vele kleuren maten en tegenwoordig ook in de meest bijzondere vormen. Je kunt zelfs een thema aan je kerstboom geven! Wat dacht je van snack attack met frikandellen, kaassoufflés en hamburgers of sweet tooth met lollies, ijsjes en snoep? Japan wordt trouwens ook niet vergeten met sushi, lucky cats en kokeshi! Het lijkt met het jaar gekker te worden, maar waar komt de kerstbal nou eigenlijk vandaan?


Hoe zijn kerstballen ontstaan?

De ballen zoals wij ze nu kennen stammen af van glazen ballen in de vorm van appels die voor het eerst werden gemaakt in Duitsland. Daar hingen ze in de 16e eeuw rond 24 december echte appels in de boom, dat was de appelboom in het paradijs van Adam en Eva. Die appels werden door de eeuwen heen aangevuld met koekjes en kaarsen en op den duur, bij gebrek aan mooie appels, vervangen door glazen varianten. De meningen over de uitvinder van de glazen kerstbal zijn verdeeld, was meneer Linder uit de Vogezen de eerste of was het toch Hans Greiner van de firma Lauscha? Wie het ook is, ze zullen allebei hun ogen uitkijken bij wat we tegenwoordig in de bomen hangen!

origami kerstbal

Vouw een kerstbal van... papier

Hou jij van een volle boom met lekker veel kleur of ben je wat gematigder met kleurgebruik en hou je van een natuurlijke stijl? Wat jouw voorkeur ook is, deze lichtslinger met kerstballetjes van papier past in elke boom! Je kunt er namelijk vrolijk gekleurd origamipapier voor gebruiken, maar eigenlijk kan je het met alle soorten papier maken. Het moet alleen niet te dik zijn!

Wat heb je nodig voor origami kerstballen?

  • genoeg blaadjes (origami) papier van 15x15cm
  • een lichtsnoer (al dan niet op batterijen)
  • deze handige video

 

 

Als je een flink aantal balletjes gemaakt hebt kun je ze heel makkelijk over de lichtjes van de snoer schuiven. Origamipapier is niet echt doorzichtig, dus ik zou er om en om een balletje aan doen. Je kunt de balletjesslinger in de boom hangen, ergens anders in huis of als decoratie op de kersttafel leggen tussen mooie dennentakken.

💬 Vertel, ga je dit ook proberen?

 

Ingrid Beijer - Roppongi

De auteur: Ingrid Beyer

IIngrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan. De blogposts van Ingrid >

 

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.