Happlify: de leukste shopping guide + blog

Vind je flow, zorg dat je ‘m ontdekt. Je kent het vast wel, dat heerlijke gevoel dat alles wat je in je hoofd hebt lijkt te lukken, inspiratie, tijd vergeten, niets moeten, alleen fijn bezig zijn. Dat is ‘flow’, hierna voel je je vaak helemaal voldaan en barstensvol energie.

De Hongaars-Amerikaanse onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi onderzocht flow en ontdekte wanneer het ontstaat. Het flow-gevoel ontstaat als je:

  • een duidelijk doel hebt
  • op dat moment weet of je vooruitgang boekt
  • je vaardigheden volledig benut
  • je uitgedaagd voelt
  • geconcentreerd bezig bent
  • controle hebt over de situatie

Van deze punten zijn het benutten van jouw vaardigheden en het aangaan van een uitdaging het belangrijkst. Er blijkt een nauwe relatie te bestaan tussen die twee.
 Zijn ze beide maximaal, dan ontstaat dat ultieme gevoel van flow. 

💡 TIP: Meer over flow lees je ook in de bestseller Sell your stuff online werkboek.

Waarom is flow zo belangrijk?

Van het gevoel van flow krijg je energie. Je raakt geïnspireerd en opgeladen en de kans is groot dat als je flow ervaart, je ook nieuwe ideeën krijgt. Dat energieke gevoel draagt, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, veel bij aan ons geluksgevoel. Nu worden de meeste mensen niet meteen erg gelukkig als ze aan hun (huidige) werk denken.
Daarom is het zo ontzettend belangrijk om jouw eigen flow te vinden, en precies om die reden heb ik dit hoofdstuk geschreven. Wie jij bent, waar je hart ligt en waar je omgeving uit bestaat, is de basis van jouw webshop en uiteindelijk ook van jouw geluk.

Is flow het geheim van geluk?

Om maximaal te kunnen genieten van je werk (je eigen webshop) is het dus belangrijk om de flow-elementen tot doel te verheffen en te bepalen hoe die elementen voor jou het best ingevuld kunnen worden.

4 Tips om jouw flow eenvoudiger te vinden

1 - Maak je eigen ruimte en reduceer ruis

Ontwikkel je eigen rituelen, zorg voor comfort. Heb je het warm of koud, heb je een rommelende maag of iets anders wat je ongemakkelijk maakt, dan blijft die hele flow sowieso weg. Probeer zoveel mogelijk afleiding te elimineren. Schakel bijvoorbeeld je telefoon uit, zodat je geen Facebook, e-mail, app-jes -of andere ruis- kan ontvangen. Doe de deur dicht, doe een koptelefoon op met white noise, misschien werkt het voor jou wel om vanuit de bibliotheek of café te werken. Hoe dan ook, maak er je eigen ‘space’ en ritueel van.

2 - Geef jezelf de tijd

Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te geven om in de flow te kunnen werken. Als je weet dat je snel moet stoppen om naar een afspraak te gaan, zit je op een schopstoel en de flow? Die blijft weg. Het kost namelijk ook even tijd voordat de flow actief wordt trouwens. Het helpt wel om de tijd die je hebt in te plannen. Je kunt jezelf stellen dat je na 25 minuten een break neemt. Dat is een prettig idee, beter dan dat je jezelf voorneemt úren te werken (dat kan als een berg aanvoelen). Dit wordt overigens de Pomodoro techniek genoemd en ja, daar zijn verschillende apps voor, maar je kunt de echte 🍅 tomaten kookwekker ook hier kopen!

3 - Let it go

Zorg dat je geen verwachtingen hebt en neem jezelf voor dat er geen foute antwoorden zijn. Dat voelt al ‘losjes’ toch? Mooi, want als je bijvoorbeeld aan het creëren bent, moet het creatieve proces zijn gang kunnen gaan en dat lukt niet met strakke regels. Niets is gek. Wees als Elsa, laat het los.

4 - Ontwikkel je skills

Vergeet niet, om in een flow terecht te komen, moet je wel de vaardigheden hebben om de uitdaging aan te kunnen gaan. Wil je bijvoorbeeld een marketingplan opzetten, maar heb je niet de vaardigheden die nodig zijn om daarin te slagen, vergeet het dan maar. Investeer daarom in trainingen en middelen die je nodig hebt om aan de uitdagingen die je voor jezelf stelt te kunnen voldoen.

Long story short

Je weet het zodra je er in zit. Mensen die in de flow zitten beschrijven het als een staat van extase, die zelfs buiten de werkelijkheid is. Het geeft een gevoel van focus, concentratie en alwetende helderheid van waar je mee bezig bent. Je voelt de waarde van je werk aan en het werk zelf is de beloning.

‘Vind jouw flow’ vind je ook in het werkboek Sell your stuff online op pagina 26 en 27. Het boek kun je hier bestellen. Bekijk hier de inspirerende TEDtalk van Mihaly Csikszentmihalyi.

 

Mariko Naber

Auteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.