Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, er moeten uiteraard veel praktische zaken geregeld worden. Maar daarnaast is het ook belangrijk om om te gaan met het emotionele aspect van de scheiding. Er komen emoties als verlies, verdriet en onzekerheid kijken in deze periode. In dit artikel lees je hoe je emotioneel kunt herstellen na een scheiding.

Acceptatie en rouwverwerking

Een van de eerste stappen in het proces van emotioneel herstel na een scheiding is het accepteren van de situatie. Het is belangrijk om de realiteit onder ogen te zien. Je moet kunnen erkennen dat de relatie voorbij is. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, boosheid en angst. Het is normaal om te rouwen om het verlies van de relatie en de toekomst die je voor ogen had. Rouwverwerking is een belangrijk onderdeel van het proces van emotioneel herstel. Het is goed om je emoties toe te laten en ze te uiten. Het is fijn als beide partijen samen een convenant scheiding hebben opgesteld. Hierin staan alle afspraken omtrent de scheiding. Hierdoor kan je over dat soort zaken in ieder geval geen stress meer krijgen. 

Zelfzorg en zelfcompassie

Tijdens een scheiding is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, gezond eet, voldoende beweegt en tijd maakt voor ontspanning. Probeer ook niet te streng te zijn voor jezelf. Scheiden is een moeilijk proces. En het is normaal dat het de ene keer wat beter gaat dan de andere keer. Zelfcompassie kan je helpen om met meer begrip en vriendelijkheid naar jezelf te kijken. Probeer om jezelf te behandelen zoals je een goede vriend zou behandelen in dezelfde situatie. Geef jezelf de ruimte om te rouwen, om fouten te maken en om te groeien. 

Mediation en emotionele ondersteuning

Mediation kan een waardevolle rol spelen bij het emotionele herstel na een scheiding. Een mediator kan helpen om de communicatie tussen jou en je ex-partner te verbeteren. De mediator kan ook helpen om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Door in gesprek te gaan en naar elkaars behoeften te luisteren, kunnen jullie samen afspraken maken. Dit kan gaan over bijvoorbeeld de verdeling van bezittingen, de zorg voor de kinderen en de financiën. Scheiden en mediation gaan vaak hand in hand. De mediator kan namelijk ook emotionele ondersteuning bieden tijdens het proces van scheiden. Hij of zij kan jullie helpen om te gaan met conflicten, om emoties te uiten en om de relatie op een respectvolle manier af te sluiten.

Heling en groei

Op een gegeven moment zul je merken dat er ruimte is voor heling en groei. Je zult nieuwe inzichten opdoen, sterker in je schoenen staan en meer in contact komen met je eigen behoeften en verlangens. Je kan in deze periode veel over jezelf gaan leren. Bovendien zal je leren om het verleden achter je te laten en weer gaan focussen op de toekomst. Je vind jezelf ongetwijfeld weer: What doesn't kill you, makes you stronger!

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.