Toen we laatst in Londen waren at ik eindelijk voor het eerst eetbaar koekjesdeeg! Dat wilde ik al zo lang. Toen we in het (gigantische) warenhuis Selfridges liepen in Oxford Street, ontdekte ik Blondies Kitchen waar ze verse scoops verkopen. Het was deeelicious! Cookie dough, of koekjesdeeg, is oorspronkelijk natuurlijk bedoeld om te worden gebakken tot knapperige koekjes. Maar... er zijn heel veel mensen dol op de smaak van het deeg zelf en eten het liever ongebakken. Guilty. Zo is het idee ontstaan om eetbare cookie dough te ontwikkelen. Read all about it...

Wat is eetbare cookie dough?

Eetbare cookie dough is een aangepaste versie van traditioneel koekjesdeeg, speciaal gemaakt om rauw te eten. De rauwe versie die je normaal gesproken gebruikt om koekjes te bakken, bevat vaak ingrediënten zoals rauwe eieren en ongebakken meel, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Eetbare cookie dough daarentegen, gebruikt veilige ingrediënten die geen risico vormen voor de gezondheid. 

Waar komt eetbare cookie dough vandaan?

Het concept van eetbare cookie dough is ooit ontstaan in de Verenigde Staten -where else - waar het eten van koekjesdeeg direct uit de kom altijd al een populaire guilty pleasure was. In 2017 opende Kristen Tomlan 'DŌ', een winkel in New York City die zich volledig richtte op eetbare cookie dough. Het idee sloeg aan als een bom, en al snel volgden er meer winkels en merken die eetbare cookie dough aanboden. Tegenwoordig is het in veel landen een populair, zowel in fysieke winkels als online. 

 

Waarom is eetbare cookie dough zo populair?

Waarom eetbaar koekjesdeeg zo populair is kun je opdelen in deze vier redenen:

  1. Nostalgie en comfort: Voor veel mensen roept het eten van koekjesdeeg jeugdherinneringen op aan het bakken van koekjes met familie. Het heeft een nostalgische en troostende werking.

  2. Unieke smaakbeleving: De textuur en smaak van cookie dough zijn anders dan die van gebakken koekjes. Het is zacht, zoet en heeft een rijke smaak die veel mensen onweerstaanbaar vinden.

  3. Veilig: Omdat eetbare cookie dough speciaal is ontwikkeld om rauw te worden gegeten, kunnen mensen zonder zorgen genieten van hun favoriete deeg. Een totaal veilige guilty pleasure dus.

  4. Creativiteit: Eetbare cookie dough komt in een breed scala aan smaken en combinaties, van klassieke chocoladechip tot unieke varianten met noten, karamel of zelfs zoute snacks. Dit maakt het een veelzijdige en super leuke traktatie.

💛 Zin in gewone lekkere, grote, vegan koeken? Check Happlify Crew Member Koek & Kruimels

Cookie dough - een gezond recept

Hoewel eetbare cookie dough heerlijk is, kan het ook behoorlijk wat suiker en vet bevatten. Gelukkig is er een gezondere variant die je makkelijk thuis kunt maken, zonder in te leveren op smaak. Hieronder een eenvoudig recept voor gezonde eetbare cookie dough.

Ingrediënten

Voor ongeveer 4 porties

  • 60 gram boter of notenboter, op kamertemperatuur
  • 50 gram bruine suikervervanger
  • 24 gram poedersuikervervanger
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 milliliter (amandel)melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 90 gram pure chocoladechips

Bereidingswijze

  1. Mix boter en suiker (vervangers) romig: Doe de boter en zoetstoffen in een mengkom en mix tot het geheel luchtig is. Je kunt ook een lepel en een mengkom gebruiken.

  2. Ingrediënten mengen: Voeg de overige ingrediënten, behalve de chocoladechips, toe en meng tot een glad geheel. Gebruik een rubberen spatel om de chocoladechips en eventuele andere mix-ins erdoor te scheppen.

  3. Koelen: Dek de kom af en zet deze minstens 30 minuten in de koelkast om stevig te worden.

  4. Serveren: Maak het zo gek als je zelf wilt. Je kan een scoop in een bakje doen, of balletjes draaien voor cookie dough bites.

TIP: Wil je een portie voor één persoon maken? Deel simpelweg alle ingrediënten door vier en bereid het zoals hierboven beschreven.

Recept tips en variaties

  • Maak het zuivelvrij door zuivelvrije boter en zuivelvrije chocoladechips te gebruiken.
  • Maak chocoladekoekjesdeeg door cacaopoeder toe te voegen.
  • Varieer erop los met bijvoorbeeld kokosvlokken, cashewboter, amandelboter, pindakaas (of andere notenboter), walnoten of fijngehakte pecannoten.
  • Vervang het amandelmeel door gelijke delen havermeel of hitte behandeld wit meel. Je kunt ook havermout cookie dough maken!

Bewaren

  • Om te bewaren: Bewaar de cookie dough in een luchtdichte container in de koelkast. Laat het enkele minuten ontdooien voordat je ervan geniet.
  • Om te bevriezen: Doe de cookie dough in een platte container en bewaar deze tot 6 maanden in de vriezer.
Ga je liever voor de 'real deal'? Check dan Het Cookie Dough receptenboek van Olivia Hops!

💛 Vertel, heb je dit recept geprobeerd of heb je jouw eigen variaties?

Happlify kan bestaan door gesponsorde content en/of advertenties. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen voor het plaatsen van deze gesponsorde content / advertenties. We zijn extreem kritisch op de partijen waarmee we samenwerken, alleen kwalitatieve en relevante ondernemingen en organisaties krijgen toegang tot Happlify.nl. Zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.