Happlify: the best shopping guide + blog

Als je kinderen hebt dat weet je vast wel dat zij tot hun 18e verjaardag zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van jou of je partner. Zodra ze voor de wet volwassen zijn, moeten ze zichzelf verzekeren tegen ziektekosten. Omdat het de eerste keer is dat je kind een zorgverzekering afsluit, wil je hem behoeden voor een verkeerde keuze. Daarom schiet je te hulp. In dat geval komen de volgende 4 tips zeker van pas, want deze helpen je om de beste zorgverzekering voor je kind te vinden. Vooral als je niet goed kunt kiezen uit de verschillende soorten zorgverzekeringen: restitutiepolis, combinatiepolis, naturapolis en budgetpolis. Je kind happy, jij happy toch?!

Breng de zorgbehoefte in kaart

Er is een ruime keuze van zorgverzekering. Maar wees gerust het kiezen van een zorgverzekering hoeft niet lastig te zijn. Verdiep je er samen in met je kind.

Om te voorkomen dat je kind een niet de beste zorgverzekering kiest, breng je eerst zijn zorgbehoefte in kaart. Doe dit bij voorkeur samen met je kind, want kinderen weten vaak niet precies waar ze zich wel en niet voor moeten verzekeren. Zodra je weet wat de zorgbehoefte is, kun je gericht op zoek gaan naar een zorgverzekering die hierop aansluit.

Bepaal de beste dekking

Net als bij een zorgverzekering voor volwassenen moet je ook bij een zorgverzekering voor jongeren een dekking kiezen. Maar ja, wat is de beste dekking voor je kind? Dit kun je het beste bepalen op basis van de zorgbehoefte. Als je kind weinig tot geen zorg nodig heeft, volstaat in de meeste gevallen de basisdekking. Heeft je kind een slecht gebit? Of beoefent hij een sport waarbij de kans op blessures groot is? Dan kan het interessant zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de tandarts en/of fysiotherapie. Zijn zorgverzekering wordt hierdoor duurder, maar je kind is ook beter verzekerd. Vaak kun je ook bij een aanvullende verzekering een preventieprogramma afsluiten, dit kan bijvoorbeeld iets zijn als korting op een sportschool abonnement. Preventieprogramma’s zijn er, om jouw gezondheid voor in de toekomst optimaal te houden. Zo kun je samen met de zorgverzekeraar kijken hoe jij extra zorg voor in de toekomst kunt voorkomen op een leuke manier.

Houd rekening met het eigen risico

Iedereen die een zorgverzekering afsluit, krijgt te maken met eigen risico. In Nederland geldt immers een verplicht eigen risico van 385 euro (2024). De hoogte hiervan wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Naast het verplicht eigen risico is er ook nog vrijwillig eigen risico. Dit staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden tot maximaal 500 euro. Met een hoger eigen risico draait je kind op voor een groter bedrag van de kosten als hij zelf zorg nodig heeft. Hier staat tegenover dat hij korting krijgt op de premie. Omdat jongeren vaak weinig zorg nodig hebben, kan het interessant zijn om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Wat ook erg handig is, is dat de premie dan vaak gelijk of zelfs lager valt dan de zorgtoeslag. Dit is erg handig voor studenten die moeten rondkomen met minder geld.

Maak een vergelijking

Om de beste zorgverzekering voor je kind te vinden, ontkom je er niet aan om een vergelijking te maken. Focus je hierbij niet alleen op de prijs, maar kijk ook of een verzekeraar specifieke programma’s aanbiedt. Bij Just.nl kun je bijvoorbeeld een speciale zorgverzekering voor jongeren afsluiten. Je kind sluit zo geen onnodig dure pakketten af, maar is alleen verzekerd voor dat wat echt nodig is.

Beeld: Unsplash

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.