Happlify: the best shopping guide + blog

Fietsen is de perfecte manier om van punt A naar punt B te komen, en tegelijkertijd dagelijks beweging te krijgen. Of het nu gaat om reguliere fietsen, elektrische fietsen of zelfs elektrische vouwfietsen, fietsen is goedkoper dan met de auto gaan, gezonder dan met het openbaar vervoer reizen, en je komt bovendien vrolijker en energieker op je bestemming aan. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om het fietsen succesvol te laten zijn.

Verdiep je in de verkeersregels

Dat klinkt eenvoudig, maar het gaat zo vaak mis... Dus even een opfrisser is soms best handig. Je houdt rechts aan, wacht keurig tot het stoplicht op groen staat en strekt je armen uit om aan te geven welke kant je op gaat. Maar is dat voldoende kennis van de verkeersregels? Welke regels gelden bijvoorbeeld voor fietsen op voetpaden: mag dat en zo ja, hoe snel mag je fietsen? Als een fietsoversteekplaats over een weg geen verkeerslichten heeft, wie heeft dan voorrang: jij of de automobilist? We hebben er allemaal baat bij om ons regelmatig te verdiepen in de verkeersregels die voor fietsers gelden. Drukbezochte stadsstraten tijdens de spits kunnen als stressvol worden ervaren, maar als je een goede kijk hebt op hoe je je in het verkeer moet gedragen, kun je je zelfverzekerder voelen en veiliger fietsen.

Investeer in een degelijk slot (of twee)

Iedereen die weleens aangekomen is op de plek waar de fiets geparkeerd stond en niets anders dan lege lucht aantrof, kan je vertellen dat het geen leuke ervaring is. Zelfs als de fiets geparkeerd staat in een beveiligde fietsenstalling, is het toch de moeite waard om de fiets voor de zekerheid op slot te zetten met een kwaliteitsslot. Het is zelfs raadzaam om een extra slot te nemen. Met een kabelslot, bijvoorbeeld, is de fiets veiliger dan met slechts één slot. Bij het eerste slot moet je proberen om het frame en een van de wielen van de fiets vast te zetten aan een vast punt, zoals een fietsenrek. Met een tweede slot, of een kabel die aan het eerste slot is bevestigd, vergrendel je het tweede wiel. Soms stelen dieven slechts één wiel, in plaats van de hele fiets.

Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent

Oplettende automobilisten moeten je duidelijk kunnen zien, ongeacht wat je draagt. Het kan daarnaast geen kwaad om jezelf extra zichtbaar te maken met neonkleurige kleding en accessoires. Als je in het donker fietst, is fietsverlichting wettelijk verplicht. Het is aan te raden om zowel voor- als achteraan, maar met name achteraan, meer dan één lamp te hebben. Tijdens het rijden merk je misschien niet dat de batterij van het achterlicht leeg raakt, dus met twee achterlichten ben je veiliger.

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.